По рецепту врањских основаца

Најбоље из Србије

25.09.2020. - 06:14

По рецепту врањских основаца

Упознајте се са онлајн куваром и препорученим традиционалним јелима ђака школе „Вук Караџић“

Мултиетнички онлајн кувар један је од пројеката који је реализован у мају и јуну школске 2019/20, током трајања пандемије изазване корона вирусом. У оквиру семинара на тему „Унапређење међуетничке сарадње Врања и Тутина оснаживањем жена и девојчица припадница етничких мањина и умрежавање релевантних актера из локалних средина“, у сарадњи са удружењем грађана НЕXУС, тим Основне школе ,,Вук Караџић'' у Врању одлучио је да направи онлајн мултиетнички кувар. У пројекту је учествовало 52 ученика од првог до осмог разреда, међу којима је двадесеторо ромске националности.
 
Основна школа „Вук Караџић“ је најстарија школа у Врању и највећа у региону. Наставу похађа преко 1.100 ученика, а наставни кадар чини више од 70 наставника.
 
По рецепту врањских основаца

Приватна архива

Као најсавременија – са новим рачунарским кабинетом, амфитеатром, модерном спортском халом и отвореним вишефункционалним тереном са вештачком травом, осветљењем и трибинама, као и двориштем за летње сцене, школа се сврстава у ред најбоље опремљених у региону и као таква често је учесник и реализатор бројних пројеката, а у фокусу свих њих су превасходно ученици.
 
Учествујући у пројекту мултиетничког онлајн кувара, ђаци су имали задатак да изаберу неко од јела традиционалне кухиње и да их припреме уз помоћ укућана, при том снимајући цео процес кувања. Према речима учесника пројекта био је то изазов и за децу, али и родитеље, јер је требало све забележити на начин који ће бити пријемчив гледаоцу.
 
Пројекат је успешно завршен, а резултат је двадесетједноминутни видео кувар у коме се осим начина припреме налазе и рецепти.
 
Онлајн кувар можете погледати на видео снимку и записати занимљиве рецепте.
 
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).