Постављање правих оријентира

Најбоље из Србије

02.12.2020. - 09:32

Постављање правих оријентира

Лозничанин Димитрије Павлов је један од најуспешнијих младих физичара из Србије. Вишеструки је освајач медаља на међународним олимпијадама и државним првенствима из физике, а запажене резултате остварио је и на такмичењима из енглеског језика

Захваљујући бриљантним успесима, изузетном знању и одличном познавању енглеског језика, Димитрије Павлов, који је завршио Основну школу „Анта Богићевић“ и Гимназију „Вук Караџић“ у Лозници, прошле године је примљен на три најбоља светска универзитета - Принстон, Кембриџ и Харвард. Одлучио је да упише Харвард, где је као и на Принстону добио стипендију и сада успешно похађа другу годину студија.
 
Димитрије је прошле године, као матурант лозничке гимназије, освојио сребрну медаљу на 50. Међународној олимпијади из физике за средњошколце у Тел Авиву, а годину дана пре тога такође је понео сребро на Олимпијади из физике одржаној у Лисабону.
 
Постављање правих оријентира

Приватна архива

На Међународној научној олимпијади у Јужној Кореји 2015. године освојио је бронзану медаљу поводом чега је добио признање „Капетан Миша Анастасијевић“. Димитрије је 2017. године постао најмлађи добитник плакете града Лознице, једног од најзначајнијих признања које се додељује поводом Дана града.
 
Освојио је више од 50 награда на такмичењима из физике и енглеског језика, међу којима се, поред медаља на међународним олимпијадама, издвајају прво место на Српској физичкој олимпијади и прве награде на неколико републичких такмичења у току средње школе.
 
Лозничани се поносе овим младим, вредним, талентованим и успешним физичарем који свој град и земљу представља на најбољи могући начин – изванредним знањем и резултатима.
 
Постављање правих оријентира

Приватна архива

Град Лозница је подржао Димитрија у његовим напорима и циљевима да буде најбољи међу најбољима. Када је освојио сребрну медаљу на 49. Међународној физичкој олимпијади у Лисабону, градоначелник Лознице Видоје Петровић уприличио је пријем за Димитрија и његове родитеље у Градској управи и честитао му на дотадашњим постигнутим успесима.
 
Том приликом истакао је значај родитеља, али и професора који су посвећено обављали свој посао.
 
„Лепо је знати да постоје људи који вас подржавају и који вам дају снагу и мотивацију да наставите да радите, да се борите за своје циљеве и оно што желите“, рекао је Димитрије који је на пријему као симболичан поклон од Градске управе добио лаптоп.
 
Постављање правих оријентира

Приватна архива

„Сви смо поносни што у нашем окружењу имамо дивне младе људе који на међународним такмичењима постижу изузетне и запажене резултате. На овај начин желимо да пошаљемо поруку младим људима да је слоган „учим-знам-вредим“ универзалан и да је то прави путоказ за сваког од нас, а посебно за младе људе. Знање је нешто што вам даје вредност и то вам нико не може узети“, поручио је градоначелник Лознице Видоје Петровић охрабривши све младе људе да је знање моћ.
 
Димитрије је на прошлогодишњем Ђачком Вуковом сабору упутио поздравну реч посетиоцима поручивши тада да му је велика част што је његов први јавни говор баш на затварању ове значајне културне манифестације и да ће увек истицати да је из Вуковог краја, као што је и Вук увек истицао „да на свијету нема љепше земље од Србије, ни љепшега мјеста од Тршића“.
 
Постављање правих оријентира

Приватна архива

„И тако сваке године у мају, у Вуковом и нашем Тршићу, негујемо и чувамо културу. То нам је у аманет оставио наш Вук - да негујемо писменост и образовање. Да тежимо просвећености и тако будемо бољи људи.
 
У времену у ком је све постало релативно, образовање је једина константа, једина вредност која се не може оспорити, јер знање је моћ. И зато мислим да томе треба тежити – ка усавршавању сопственог интелекта и личности. Понекад погрешно покушавамо да променимо свет. Треба на себи да радимо и себе да мењамо. Да себи поставимо праве оријентире и не изгубимо се у свеприсутном незнању, кичу и површности“, поручио је Димитрије на Ђачком Вуковом сабору.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).