Повратак у завичај Вука Караџића

Најбоље из Србије

16.09.2021. - 09:30

Повратак у завичај Вука Караџића

Млада Лозничанка, након успешних студија српске књижевности и језика, вратила се у родни град са циљем да својим трудом, залагањем и стручношћу допринесе развоју језика, књижевности и културе

Емилија Поповић из Лознице, по струци филолошкиња и мастер професорка језика и књижевности, основне студије Српске књижевности и језика завршила је са изузетно високом просечном оценом 9.81 и то као једна од најбољих у класи. Жири за „Бранкову награду Матице српске“ донео је одлуку да прву награду за мастер рад на тему „Мотив инцеста у драмском стваралаштву Момчила Настасијевића“ додели управо Емилији. Стручни жири њен рад једногласно је прогласио најбољим међу свим пристиглим радовима са катедри факултета из Београда, Новог Сада, Крагујевца, Бањалуке и Никшића.
 
Захваљујући изванредним резултатима током студија, Емилија је била корисница градске награде за најбоље студенте града Лознице, као и стипендије Фонда за младе таленте „Доситеја”. Емилија се првенствено бави истраживачким радом у области књижевности и објављује своје радове у књижевним часописима, попут „Летописа Матице српске“ и многим другим. Остала Емилијина интересовања тичу се уметности, пре свега писања поезије и певања, а осим тога, ова успешна млада филолошкиња и професорка део је Драмске секције Филозофског факултета у Новом Саду.
 
Повратак у завичај Вука Караџића

Приватна архива

Емилија тренутно ради као приправница у Центру за културу „Вук Караџић“ у Лозници, где је показала велику стручност и знање, не само у области књижевности и језика, већ и историје свог родног краја, захваљујући чему је ангажована као аутор колумне у новинама „Лознички недељник“ у којој пише занимљиве и инспиратвине текстове о личностима и догађајима из прошлости завичаја, као и о животу, раду и делима српских књижевника и знаменитих личности из света уметности и културе.
 
Емилија се вратила у Лозницу са циљем да својим трудом, залагањем и стручношћу допринесе развоју језика, књижевности и културе у завичајном крају Вука Караџића, далеко познатом по неговању и ћириличног писма, српске традиције и културног идентитета нашег народа и становника Јадра.
 
Иако је недавно одбранила мастер рад, Емилија није престала да учи и ради на себи. Она се константно усавршава и надограђује своје знање како би једног дана остварила своју мисију – да постане угледни и признати стручњак у области српског језика и књижевности и да на најбољи могући начин у земљи и свету представља културу и традицију Лознице и Србије.
 
Након завршетка приправничког стажа, Емилија планира да се запосли у родној Лозници и полако, али сигурно оствари своје личне и пословне циљеве и амбиције у које је уложила, улаже и улагаће сав свој труд, знање и искуство.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).