Пустовање у Србији

Најбоље из Србије

12.05.2021. - 09:32

Пустовање у Србији

Лозница је изабрана за место одржавања колоније пустовања – ручног ваљања вуне - са циљем да она прерасте у традиционалну, на основу дугогодишње партнерске сарадње са Етно мрежом и вредним чланицама удружења жена

У циљу очувања културног наслеђа Србије и развоја знања у традиционалним техникама израде рукотворина у фебруару је одржана прва по реду колонија пустовања у Лозници, у Научно-образовном културном центру „Вук Караџић“ у Тршићу, родном месту Вука Караџића. Колонија је организована у сарадњи Етно мреже из Београда и Града Лознице, а уз подршку NALED-a и амбасада САД, Канаде и Белгије, а посетили су је градоначелник Лознице Видоје Петровић и амбасадор Краљевине Белгије у Србији Адам Коен уз онлајн укључење амбасадора Канаде Брајана Ебела и супруге амбасадора САД-а Ане Годфри.
 
Пустовање у Србији

Приватна архива

Практичан рад надгледале су чланице Удружења пословних жена „Креативна визија“ из Лознице, које су имале част да угосте своје колегинице из десетак градова, врсних у изради пустованих комада са аутентичним мотивима и заједно са њима израђују пустоване подметаче са јадарским мотивом. Пустовање – ручно ваљање вуне (сувом и мокром техником) представља најстарију традиционалну технику обраде текстила која подразумева вишечасовно ваљање вуне топлом водом и сапуном. Овом техником, којом су се некада израђивали шатори, мадраци, одећа, обућа, играчке и украсни предмети који су били потребни у домаћинству, пустовани комади су били огледало богатства породице и броја оваца, а ова техника је постојала код свих народа, посебно у планинским подручјима.
 
Пустовање у Србији

Приватна архива

Предмети од пустоване вуне се израђују са јадарским мотивом, аутентичним за тај крај. Јадарски мотив је изведен техником пустовања и представља срцолики месечасти накит Брезјачке културе развијеног бронзаног доба и стар је око 3.500 година (1450-1250 год. п.н.е). Ово је један од три типа луксузних раскошних привезака које су израђивали локални металурзи у тадашњем економском и културном центру, Брезјаку код Лознице. Привезак представља висока технолошка достигнућа и домете културе, која се по количини и разноликости накита издваја од осталих тадашњих заједница, а својом естетиком задивљује и данас. Накит се чува у археолошкој збирци Музеја Јадра у Лозници.
 
Пустовање у Србији

Приватна архива

УПЖ „Креативна визија“ је заједно са Етно мрежом организовао прву обуку пустовања у Лозници 2017. године са циљем да се традиција сачува и стави у службу локалног развоја и запошљавања жена, а вредне Лозничанке, које су живи чувари наше традиције, су врсне у изради рукотворина и у другим традиционалним техникама: ткање, вез, златовез, плетење, хеклање, грнчарија, калиграфија.
 
Пустовање у Србији

Приватна архива

Лозница је данас модеран град који чува своју традицију, а потврда поштовања традиције је управо сарадња са овим женама за које се организују бројне обуке као сјајне прилике да унапреде своја знања и вештине. Организовани су и бројни етно базари при разним догађајима и где су могле да продају своје производе. Недавно је поводом Дана жена организована изложба „Пустовање у Лозници“ у пешачкој зони улице Јована Цвијића, а производи ових вредних дама се налазе и у редовној понуди сувенира у туристичким инфо центрима у Лозници и Бањи Ковиљачи.
 
Пустовање у Србији

Приватна архива

Једна од најистакнутијих жена из Лознице која се бави пустовањем вуне је Милојка Лаловић из Тршића. Ова креативна Лозничанка нам показује да су могућности у изради предмета од пустоване вуне неограничене: торбе, рукавице, шешири, огрлице, грејачи за леђа, пустовани подметачи, пустоване лопте, обућа итд. Сваки овај предмет је уникатан и обојен прелепим нијансама природних боја које добија од ораховог листа, јагоде, коприве, куркуме. Њене рукотворине које излаже и продаје у Тршићу, месту где живи, стигле су и до Немачке, Италије, далеког Мексика и Аустралије.
 
Пустовање у Србији

Приватна архива

Координатор са женама које се баве израдом рукотворина на традиционалан начин, у оквиру УПЖ „Креативна визија“ је Славица Стошић, чланица удружења од самог оснивања, а удружење ове године обележава десет година постојања и активног и преданог рада са циљем економског оснаживања жена, унапређења њиховог пословања, бригом о специфичности женских потреба у сфери бизниса, стварању подстицајног окружења и повољног амбијента за рад и развој, као и повезивање са предузетницама, институцијама, организацијама у нашем региону, земљи и иностранству.
 
Пустовање у Србији

Приватна архива

Поред обуке пустовања УПЖ „Креативна визија“ је организовало са Етно мрежом и обуку за традиционалну технику златовез, као и радионице за израду текстилних производа са елементима традиционалних рукотворина у складу са потребама савременог тржишта „Нови живот старих тканина“ и „Повратак старих тканина“ уз подршку града Лознице. Циљ ових радионица је био да се учеснице упуте на савремено креативно размишљање како би од својих постојећих рукотворина направиле готове текстилне производе који ће имати нову вредност, естетску и употребну.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).