Шест деценија дружења са планинама

Најбоље из Србије

04.06.2021. - 09:32

Шест деценија дружења са планинама

Планинарско друштво „Челик“ обележило је вредан јубилеј, 60 година од оснивања. Овај број сврстава га у ред планинарских организација са најдужом традицијом у Србији, али и шире. Све до данашњих дана, овај клуб живи и ради без прекида, делећи судбину друштва, кроз сва бурна дешавања на овим просторима

На самом почетку свог деловања, клуб је био усмерен пре свега на излете, најпре у излетишта и на мање захтевне планинарске туре. Временом, „Челик“ отпочиње успоне на врхове, најпре у Србији, па у Југославији и шире по Европи и свету. Тако је клуб своју заставу и заставу града Смедерева изнео на највиши врх Јужне Америке Аконкагву 6962 мнв у два наврата, на највиши врх Африке Килиманџаро 5895 мнв, највиши врх Европе Елбрус 5633 мнв, као и на скоро све остале врхове Европе.
 
Шест деценија дружења са планинама

Приватна архива

Већ након пар година постојања, чланови клуба се интересују за планинарску оријентацију. Клуб осваја значајна места на првенствима Србије и Југославије. Тако је клуб већ 1967. године први пут постао првак Србије, а овај успех поновио је још осам пута. Прва места на првенствима Србије увек су стизала од неког члана клуба. После више од 20 година вратили су титулу државног првака у Планинарској оријентацији, а претходну годину завршили су као прваци Србије у Оријентирингу.
 
Шест деценија дружења са планинама

Приватна архива

Клуб је 2018.године ушао у групу оспособљених правних лица од значаја за заштиту и спасавање за град Смедерево, а то је једини спортски колектив који има и ову важну улогу.
„Челик“ је данас модерно и добро уређено планинарско друштво, које броји око 200 чланова. Број чланова је варирао, било је успона и падова, а када се ради о старосној структури - ту су све категорије - од најмлађих планинара, основаца, до пензионера.
 
Шест деценија дружења са планинама

Приватна архива

Оно највредније је чињеница да друштво окупља чланове врло разноврсне старосне и професионалне структуре, различитих нација и вероисповести, различитих политичких убеђења, у једну складну и хармоничну целину, базирану на жељи за дружењем и љубави према планини. За њих је највећи успех слога која влада у њиховом клубу.
 
Шест деценија дружења са планинама

Приватна архива

У будућности планирају да привуку још више чланова, поготову младе нараштаје, јер планинарење за њих није само рекреација и опуштање у планини, оно има и социјални карактер који се огледа кроз уклапање у колектив и дружење. Кроз планинарење се развијају сналажљивост, храброст и издржљивост. Оно се темељи се на савладавању, како природних, тако и личних препрека. Уче се различите вештине, живот у природи и са природом. То је одлична прилика да се деца едукују о улози коју планине играју у подршци милијардама људи, тако што обезбеђују чисту пијаћу воду, чисту енергију, храну и могућност за рекреацију.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).