Шестакиња из Ниша најмлађа добитница Светосавске награде

Најбоље из Србије

11.05.2022. - 09:30

Шестакиња из Ниша најмлађа добитница Светосавске награде

Јована Глиџић, ученица шестог разреда Основне школе „Стефан Немања“ из Ниша, почела је да пише у првом разреду и до сада има већ око 80 књижевних награда. Она је, са својих дванаест година, најмлађа добитница Светосавске награде, повељу је добила у Београду на дан Светог Саве и то представља круну њеног досадашњег рада

Јована се још као ђак првак издвојила талентом за писање и од тада неуморно ствара и осваја награде. До сада је освојила око 80 награда на разним књижевним конкурсима широм Србије и региона - Машта и снови, Невенов фестивал, На крилима детињства, Деца међу нарцисима, Краљевство бијелих рада, Међународни фестивал ђеце-пјесника у Источном Сарајеву, Дечије царство у Бањалуци.
 
Шестакиња из Ниша најмлађа добитница Светосавске награде

Приватна архива

Била је, као ђак трећег разреда, најмлађи учесник чувене Академије „Сарадници сунца“ Љубивоја Ршумовића и две године је учествовала на Књижевној колонији у Дољевцу. Јована је већ два пута добитница Видовданеске награде због остварених резултата на републичком такмичењу, има све петице у школи и позитивно утиче на своје вршњаке и околину.
 
Остаје јој довољно слободног времена и да се бави спортом, тренира одбојку, а често се бави и хуманитарним радом.
 
Шестакиња из Ниша најмлађа добитница Светосавске награде

Приватна архива

Од организације „Нађи Раула“ добила је специјалну награду за изванредне резултате у области културе и уметности и за промовисање правих вредности међу младима.
 
Јованини радови нашли су се у преко двадесет Зборника, као и у бројним часописима.
 
Несумњиви Јованин таленат за писање препознала је наставница српског језика и књижевности Тања Цекић Ганић у нишкој Основној школи „Стефан Немања“ која је и упутила предлог Министарству просвете за доделу Светосавске награде.
 
„Она (Јована) свима даје вољу и снагу да прате своје жеље и не одустају упркос препрекама на које наилазе. Она може променити поглед на свет својим вршњацима и натерати их да верују, најпре у себе, а затим и у чуда, јер баш као што је рекао чувени војсковођа Александар Македонски, кога је и сама цитирала у свом писменом задатку: „Ништа није немогуће за онога ко има вољу покушати!“, образложила је Цекић Ганић.
 
Шестакиња из Ниша најмлађа добитница Светосавске награде

Приватна архива

Преносимо Вам један од Јованиних награђених радова:
 
Дечији осмех је најбезбедније скровиште среће
Често размишљам о томе шта је у ствари срећа?! Сигурна сам да многи не знају право значење придева срећан. Гледам своје другаре. Шта њих чини срећнима?
Па наравно, скупи телефони, патике, гардероба.
Када би се само мало осврнули иза себе и увидели да није све у новцу и скупим стварима.
Мене срећном чине породица и природа. Када сам са породицом осећам се лепо и безбедно. Тако је и када сам у природи. Знам да постоји рецепт помоћу ког постајемо најбезбеднији?! Осмех!
Та крива отворена линија има моћ да потпуно промени изглед нечијег лица. Изгледа просто нацртати је на папиру, али да би се нашла на дечијем лицу потребно је више напора.
У ствари, потребно је само препустити се животним чарима. Док трчкарам по трави боса, та крива линија не напушта моје лице.
Кад осетим јутарњу росу, чак ми се и рупице на образима појаве. Загрлим дрво и осетим мир у души, осетим невероватну снагу и чини ми се да могу да полетим.
Другари, оставите телефоне, заборавите на кратко на Фејсбук, Инстаграм…
Ослушните ветар који пева своју животну песму. Дозволите да помрси чуперке ваше и нечије туђе косе. Окупајте се у сунчевим зрацима који се пробијају кроз јесење облаке и подсећају нас да ће поново доћи топли и насмејани дани.
Уживајте у цвркуту упорних птица које се надмећу у скакању са гране на грану. Пружите руку другу или другарици, трчите заједно по парку и дишите дубоко.
Певајте на сав глас.
Видећете како ће да вас испуни неко блаженство. Просто ћете имати осећај да лебдите.
А она крива линија ће непрестано треперити на вашем лицу, неће вас напуштати. Тек тада ћете бити безбедни.
Нико неће моћи да вам учини било какво зло. Јер ви имате најјаче оружје – ОСМЕХ!
То је ваша срећа, ваше уточиште и склониште. Зато се смејте најгласније што можете, отерајте зле духове и призовите добре виле!
Смејте се јер је осмех највеће благо које треба свим снагама да чувате! Само вас осмех може одвести до ваше Плаве звезде и учинити да осетите срећу! Велики пријатељ деце, Миња Субота, једном је рекао: „Не учите децу да буду богата, учите их да буду срећна. На тај начин ће једног дана знати препознати вредност ствари, а не њихову цену!“
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).