Скулптура на врху оловке

Најбоље из Србије

15.02.2021. - 09:32

Скулптура на врху оловке

Филип Стевић из Смедерева користи графитне оловке на веома необичан начин, резбари њихова срца и претвара их у права минијутарна ремек-дела

Графитна оловка служи да пишемо, цртамо, да речи и мисли пренесемо на папир. Међутим деветнаестогодишњи Филип Стевић из Смедерева управо је у оловци, у њеном врху, открио свој таленат, али не лепог писања, већ прављења минијутарних скулптура. Филип користи графитне оловке на веома необичан начин, резбари њихова срца и претвара их у права минијутарна ремек-дела.
 
Скулптура на врху оловке

Приватна архива

Са четрнаест година почео је да се бави овим хобијем тако што се заинтересовао путем интернета када је случајно видео радове Американца Далтона Гетија. Пресудна је била стара дедина оловка коју је нашао у подруму и на чијем је графитном срцу узео да вежба. Први рад је била виолина. На почетку је радио кухињским скалпелом, а касније се усавршавао и сада користи хируршке скалпеле и зубарске инструменте. За израду једне минијатуре на врху оловке Филипу је потребно осам сати преданог рада. Инспирацију црпи из свог окружења, све што му је занимљиво покуша да стави на малу површину графита. Много стрпљења, упорности, прецизности, љубави и рада било је потребно да се дође до ових резултата.
 
Скулптура на врху оловке

Приватна архива

Његов рад није остао незапажен. Прва изложба је била у Центру за културу Смедерево, а друге две у Музеју Смедерево. Победио је на највећем студентском пројекту „Буди културан“ које је одржано у Привредној комори Србије. Његови радови су изазвали највећу пажњу посетилаца. Прича о Филиповом таленту изашла је у свим локакним медијима, а и шире, чак и до Доминиканске Републике.
 
Скулптура на врху оловке

Приватна архива

Филипови радови су разноврсни, од азбуке, музичких инструмената, животиња, биљака, преко разних других предмета. Овај даровити дечак каже да је посебност вештине и у томе, јер се оловка одувек користила за израду уметности, а сада је метеријал од кога се прави уметничко дело. Много људи се диви његовим графитним фантазијама, а он поручује својим вршњацима да треба да гледају напред, предано раде, боре се, иду ка циљу и на крају ће доћи до онога о чему су маштали.
 
Скулптура на врху оловке

Приватна архива

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).