„Снове снива, нити тка“

Најбоље из Србије

25.01.2023. - 09:30

„Снове снива, нити тка“

Спознаја да се неко бави ткањем, које је једно од старих заната, за Сузану Горјанац из Крагујевца је била нешто што је променило њен живот

Пре више од деценију и по, у Националној служби за запошљавање, у периоду када је интензивно трагала за послом, видела је оглас за обуку за ткање на коју се одмах пријавила. На обуци се први пут сусрела са разбојем и све до тада је веровала да је рад на разбоју неупоредиво лакши.
 
Ткање је изузетно тежак занат, јер изискује умешност, посвећеност, стрпљење и све квалитете који су потребни да би од нити које се преплићу настало уникатно платно или тканина. „На обуци је било и суза, као и момената када сам желела да одустанем“, присећа се она.
 
„Снове снива, нити тка“

Приватна архива

Како не би заборавила вештину преплитања нити, након завршене обуке купила је разбој и наставила да тка у свом дому. Током свих година трагања за послом и својим местом под Сунцем, када је ткање још увек било њен хоби, Сузана је неговала комуникацију с нашим људима који живе у дијаспори.
 
Наши људи у дијаспори воле старе занате и све што је повезано са српском традицијом и културом. У свакој земљи где има наших људи постоји манифестација која је посвећена неговању и очувању српске традиције кроз представљање рукотворина, старих заната, фолклорних ансамбала итд.
 
„Снове снива, нити тка“

Приватна архива

На позив једног српског удружења, Сузана је 2007. године први пут отпутовала у Италију, где је наредних година организовала три модне ревије, од којих је једна била на позоришној сцени замка у Монтекију.
 
Два замка, окренута један ка другом, носе имена по јунацима трагедије Виљема Шекспира „Ромео и Јулија“, а налазе се у једном малом месту у округу Верона на северу Италије, присећа се Сузана.
 
„Приликом обиласка, видела сам раскошну позоришну сцену и пожелела да баш на том месту организујем модну ревију мојих понча, шалова и тканина. Жеља ми се убрзо остварила и сада знам да се жеље остварују када нешто заиста искрено желите“. Искрена жеља подразумева и да имате визију и одлучност да уложите напоран рад.
 
„Снове снива, нити тка“

Приватна архива

Хилден у близини Диселдорфа је још један од бројних европских градова у којима је ткаља из срца Шумадије представила своју уметност ткања.
 
„Отварали су ми се путеви. Учествовала сам на манифестацији „Славље народа“ у Хилдену, на којој народи и народности Европе и света представљају своје културе и обичаје. Отишла сам са српском заставом на ту манифестацију и увидела колико је нашем народу у дијаспори потребно да се преко разних облика стваралаштва повеже са својим коренима.
 
Желела сам да подигнем ниво презентације ручних радова, као и да „Етно стил Горјанац“ постане препознатљив српски бренд који би нашу Србију и град Крагујевац афирмисао на најбољи начин. Почела сам да своје радове шаљем на различита такмичења на којима сам освајала веома лепе награде“.
 
„Снове снива, нити тка“

Приватна архива

Од бројних награда, пехара, диплома и медаља за чување нематеријалне баштине, Сузана издваја Велемајсторску диплому коју је у априлу 2022. године добила на међународној манифестацији МИРК у Суботици за остварене изванредне резултате.
 
Сузана Горјанац је и носилац манифестације „Ђурин етно дан“ у Крагујевцу. Она каже да је своје радове одувек желела да представи у Кући Ђуре Јакшића у Скадарлији, где јој је, међу стотинама кандидата и шешира, Друштво за очување, уређење и развој Скадарлије доделило диплому за Најбољи етно шешир.
 
„Снове снива, нити тка“

Приватна архива

„Скадарлија је место где се музика, глума, књижевност и ликовна уметност спајају, као да их је ткаља на свом разбоју испреплетала у древно платно“, каже Сузана. „У Скадарлији сам добила крила, јер сам своје рукотворине представљала уз реситале глумице Горице Поповић и песме дуета Селимова-Желчески“.
 
„Снове снива, нити тка“

Приватна архива

Захвална је Кући Ђуре Јакшића у Крагујевцу, Зорану Матовићу, председнику Удружења Крагујевчана у Београду, глумици Горици Поповић и многим уметницима који су јој надахнуће и велика подршка.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).