„Србобранска бразда“ ушла у трећу деценију

Најбоље из Србије

21.07.2021. - 09:30

„Србобранска бразда“ ушла у трећу деценију

У славу најплоднијег чернозема у Европи, црнице знојем паорским натопљене, која тражи слугу а не господара, а заузврат већ стотинама година хлебом храни генерације Србобранаца, у срцу Бачке већ више од две деценије организује се такмичење орача – „Србобранка бразда“

Србобрански пољопривредници знају: каква буде прва бразда и како се узоре, таквом се и роду надај у жетви! Зато сви треба да знају, не само орачи који се такмиче и пољопривредници који живе од земље – озбиљна је вештина добро отварити бразду и сачувати јој правац, истом дубином рала окренути земљу с краја на крај парцеле, узорати овратину а не заорати ленију или раоником прећи у суседну парцелу. Од квалитета орања зависи и принос усева.
 
„Србобранска бразда“ ушла у трећу деценију

Приватна архива

„Мајка ме је на свет донела у камари сламе на њиви док је трајала вршидба жита, одрастао сам на салашу и, још у најранијем детињству, одлазио редовно у поље да помажем старијима.
 
А орем од своје тринаесте године, дакле пуних осам деценија. Ехеј, шта сам се ја бразди као дечарац и младић прегазио орући с коњским запрегама, све док се нису појавили трактори. Земаљску куглу сам по броју начињених корака могао препешачити, и уздужно и попречке“, каже најстарији учесник „Србобранске бразде“ Лазар Антић, њен заштитни знак и почасни такмичар.
 
„Србобранска бразда“ ушла у трећу деценију

Приватна архива

Ову фантастичну манифестацију и велику смотру најбољих војвођанских орача организује Месна заједница Србобран, уз подршку локалне самоуправе.
 
„Србобранска бразда“ ушла у трећу деценију

Приватна архива

Осмишљена је са идејом да да прилику најбољим орачима Бачке и Војводине да покажу шта знају и како се добро оре једнобразним, двобразним и вишебразним плуговима, класичним или обртачима, али и да се сачувају обичаји некадашње обраде земље - орање запрегом.
 
„Нема сумње, 'Србобранска бразда' прерасла је у војвођански бренд. Ради се о приредби која представља традицију Војводине и има за циљ да сачува обичаје некадашње обраде земље, али са друге стране, да упозна све присутне са методама модерног орања, што чини нераскидиви спој у развоју пољопривреде.
 
„Србобранска бразда“ ушла у трећу деценију

Приватна архива

Из године у годину наша манифестација расте и слави најважаније ресурсе којим располаже Србобран – људе и оранице“, каже Радивој Дебељачки, председник општине Србобран.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).