Срећа и усхићење уз компоновање и дирке клавира

Најбоље из Србије

12.03.2021. - 09:32

Срећа и усхићење уз компоновање и дирке клавира

Вељка Ненадића из Смедерева многи сматрају музичким чудом. Са само девет година почео је да свира клавир, већ са десет да компонује, а до сада има бројне награде на којима би му и врсни композитори позавидели. А када се нађе међу друштвом, он постаје само један обичан студент

Вељко је рођен 1998. године у Смедереву, где је завршио средњу музичку школу, а тренутно студира Факултет музичке уметности у Београду. Одлука да упише студије композиције је била његов једини избор за који је имао пуну подршку породице, професора, пријатеља и околине. Себе никада није доживљавао као правог пијанисту, тако да није била претерано тешка одлука.
 
У његовој породици и окружењу нико се није бавио класичном музиком. Потпуно сам је градио укус и проналазио пут којим је желео да иде, на шта је веома поносан. Жељу за компоновањем и класичном музиком у време када његова генерација ноте види само у популарној музици, Вељко није примећивао јер тада није ни био свестан да она постоји. Родитељи су предложили да упише музичку школу што је он са радошћу прихватио. Клавир је почео да свира са девет година а тада је почео да пише прве нотне записе. За њега је жеља за компоновањем сасвим природан процес, па како каже, понекад не може да схвати људе који свирају или предају неки инструмент а да никад у животу барем нису пробали да нешто створе. Од најранијих дана његовог музичког школовања се јавила велика жеља за компоновањем, а иста жеља, посвећеност и љубав је остала и до дан данас.
 
Срећа и усхићење уз компоновање и дирке клавира

Приватна архива

Вељко, као ни његови другари, не размишља много о будућности и остваривању успеха, а оно што га је издвојило је компоновање које се изродило из неизмерне љубави према музици и потпуне преданости њој. Такође, разумевање и подршка породице, околине и професора су га охрабрили да овај позив схвати озбиљније, да напредује и да се стално усавршава.
 
До сада је на већини такмичења за композицију освајао прва места, преко 30, а најзначајније награде су: четири победе (2013, 2014, 2015. и 2017. године) на такмичењу „Golden Key Piano Composition Competition“ у Америци, прво место у Шпанији 2013. године на такмичењу „Fidelio Musica“, без старосног ограничења и прво место на „Фестивалу словенске музике“ 2015. године у Москви. На међународном такмичењу "Donne in Musica" послао је четири композиције и за све добио прве награде. Три пута је освојио прву награду на републичком такмичењу младих композитора „Федемус“ у Београду. До сада Вељкова музика је извођена и награђивана у Америци, Русији, Аустрији, Словенији, Италији, Шпанији, Хрватској, Чешкој и Алжиру.
 
Срећа и усхићење уз компоновање и дирке клавира

Приватна архива

Поред савремене класичне музике, Вељко се успешно бави и осталим музичким жанровима. Године 2015. наступао је на највевећем домаћем јаzz фестивалу "Nishville", као један од четири победника на конкурсу младих јаzz пијаниста. Добитник је специјалне награде за најперспективнијег младог композитора Удружења љубитеља уметничког стваралаштва.
 
Сматра да је успех на фестивалима релативна ствар и да често не представља мерило квалитета дела. За њега је када добије нову идеју или заврши неку композицију много већа срећа од самих награда. Инспирацију доживљава као последицу великог рада и потпуне посвећености. Сам процес компоновања је често веома дуг и не много интересантан, али када се он приведе крају, остаје неописива срећа, љубав, усхићење и задовољство.
 
Срећа и усхићење уз компоновање и дирке клавира

Приватна архива

Најбитније му је да је потпуно задовољан и испуњен оним што ствара и да је крајње искрен у томе. С обзиром на своју велику пожртвованост и готово религиозан став према музици, планира да ствара велика дела и да са стрпљењем и великом посвећеношћу буде увек отворен и потпуно искрен у стваралачком процесу.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).