Галерија „Рефлектор” - светионик локалне уметности

Најбоље из Србије

11.12.2020. - 09:30

Светионик локалне уметности

Галерија „Рефлектор” је прва ванинституционална кустоско-уметничка иницијатива у Ужицу, која кроз активно учешће уметника и кустоса, нуди нов концепт сарадње са локалном заједницом

Удружење визуелних уметника Ужица основано је 2016. године са циљем да се афирмишу и промовишу савремене уметничке праксе, као и сами уметници млађе генерације који живе и раде у овом граду.
 
Удружење је основало галерију „Рефлектор” у старој касарни у Крчагову, која, са својим симболичним именом, осветљава савремене уметничке токове, рад неафирмисаних и недовољно презентованих уметника.
 
Галерија „Рефлектор” - светионик локалне уметности

Приватна архива

„Идеја је потекла од потребе да се отвори ново место на коме млади уметници несметано могу да раде и стварају своје радове у једном стимулативном окружењу. У овом делу Србије не постоји нити једно ванинституционално место које излаже савремену уметничку продукцију. Млади уметници су посебно угрoжена категорија, јер веома тешко долазе дo места за излагање и рад, те се ми стога трудимо да им дамо подршку и простор. Захваљујући подршци коју смо добили од челних људи града Ужица, али и многобројних грађана и привредних субјеката који су нам помогли да средимо, очистимо и ставимо у функцију напуштену касарну, иначе заштићени споменик културе, сада имамо модеран галеријски простор који може да буде нека врста регионалног уметничког центра”, кaже уметнички директор и координатор Галерије „Рефлектор” Александар Димитријевић.
 
Галерија „Рефлектор” - светионик локалне уметности

Приватна архива

Ова галерија је прва ванинституционална кустоско-уметничка иницијатива у Ужицу, која кроз активно учешће уметника и кустоса, нуди нов концепт деловања и успостављања сарадње са локалном заједницом.
 
„Наша идеја је да галерија буде место где ће се пре свега тражити један нов поглед на реалност, на промене које нам се као друштву дешавају. Желимо да кроз квалитетан и разноврстан програм понудимо грађанима Ужица једну другачију слику, уметничку продукцију која је заснована не само на промишљању стварности која нас окружује, већ и један проактиван поглед усмерен ка будућности. Оно што кроз галеријски програм нудимо је могућност да се остваре идеје и замисли које на другим местима можда не би могле“, истиче Димитријевић.
 
Галерија „Рефлектор” - светионик локалне уметности

Приватна архива

Један од приоритета галерије је креирање чврсте везе између уметничке сцене и најразличитијих друштвених група.
 
Галерија „Рефлектор” - светионик локалне уметности

Приватна архива

„Ужице се захваљујући галерији „Рефлектор“ полако позиционира као важан и релевантан уметнички центар и надамо се да ће у будућности постати препознатљив и по савременој уметничкој сцени која је овим местом оживела и постала видљивија. Захваљујући сопственом труду и напору који смо уложили, али и подршци коју смо добили од Министарства културе, успели смо да покренемо многобројне галеријске активности, које сем класичних изложби подразумевају и пројекције, перформансе и друге акције које спроводимо. За протекле четири године успели смо да доведемо многобројне уметнике из целе Србије, региона, али и да остваримо запажену сарадњу са колегама из иностранства и света, пре свега из Немачке, Италије, Шпаније, Аустралије. Свако ново место генерише нову енергију, нови полет који је неопходан да било која сцена живи, ради и напредује”, наглашава Димитријевић.
 
Галерија „Рефлектор” - светионик локалне уметности

Приватна архива

Планови су, по речима Димитријевића, пре свега наставак рада на развоју галерије, довођење квалитетнијих радова и значајнијих уметничких имена током 2021. године. Такође, идеја је и излазак на међународну сцену, и ако буде било могућности и подршке државе, одлазак на уметничке сајмове у Аустрији и Италији како би и интернационалној публици, галеристима и колекционарима показали ужичке уметнике и њихове радове.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).