Тениска бронза на грудима једног Надаљчанина

Најбоље из Србије

27.04.2022. - 09:30

Тениска бронза на грудима једног Надаљчанина

Надаљчанин Момчило Тапавица, архитекта, пројектант Матице српске, био је учесник првих модерних Олимпијских игара у Атини и први Србин освајач медаље

Пре више од једног века, један Србин, рођен у селу Надаљу крај Србобрана, учествовао је на првим модернисм Олимпијским играма у Атини. Он се те давне 1896. такмичио у више дисциплина - рвању, дизању тегова, тенису и атлетици. Иако у саставу Угарске, Момчило Тапавица је за своје олимпијске подвиге имао подршку краља Србије Александра Обреновића, па иако је званично репрезентација Србије први пут наступала на Олимпијским играма тек 1912. године, један Војвођанин, Надаљчанин Момчило Тапавица, освојио је прву српску олимпијску медаљу 16 година раније.
 
На тим играма Србија званично није имала своје представнике, али је свирана српска химна и вијорила се српска застава на олимпијском стадиону у част посете краља Александра Обреновића, јединог страног шефа државе који је присуствовао овом спортском догађају. У пратњи српског краља био је и мајор Живојин Мишић, будући војвода и прослављени командант српске војске из Првог светског рата.
 
Тапавица се на Олимпијским играма у Атини такмичио за репрезентацију Угарске, али се његови успеси данас, ипак, воде као успеси Србије. У то време његова родна Војводина била је део Аустроугарске монархије, а на Олимпијским играма Аустрија и Угарска су имале посебне екипе. Овај архитекта из Војводине не само да се такмичио у више дисциплина у оквиру пријављених спортова, већ је за репрезентацију освојио и треће место у тенису. Био је четврти у рвању грчко-римским стилом и шести у дизању тегова. Због повреде је одустао од такмичења у атлетици. Важио је за најјачег човека у свом крају, снажног и веома развијеног. После Олимпијаде, Момчило се није више бавио спортом, осим рекреативно.
 
Тениска бронза на грудима једног Надаљчанина

Приватна архива

Постао је познати архитекта и пројектовао је зграду Матице српске у Новом Саду која се данас сматра једном од најлепших здања у том граду. Трага у архитектури оставио је у Новом Саду, Херцег-Новом, на Цетињу, у Поречу и бројним другим градовима.
 
Са жељом да се сачува успомена на овог изузетног човека, код Факултета спорта и физичке културе у Новом Саду подигнута је спомен – биста Момчилу Тапавици.
 
„Момчило Тапавица, не само да је био велики спортиста и олимпијац већ је свој допринос дао и у области културе што само потврђује његову изузетност. Наша земља има богато спортско наслеђе које и убудуће морамо чувати од заборава како кроз причу тако и кроз споменичку културу, како бисмо и генерацијама које долазе приближили овакве ерудите и спортисте”, рекао је приликом подизања бисте Божидар Маљковић, председник Олимпијског комитета Србије.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).