Тинејџери из Ниша – шампиони роботике

Најбоље из Србије

24.05.2023. - 09:45

Тинејџери из Ниша – шампиони роботике

Александра и Вељко Алексић, осамнаестогодишњи близанци из села Пуковац код Ниша, направили су робота који им је донео победе на разним такмичењима и који може успешно да се користи у индустрији и пољопривреди

Александра и Вељко имају осамнаест година, матуранти су Електротехничке школе „Никола Тесла” у Нишу, а роботиком се баве од основне школе.
 
Од идеје до реализације - све су сами урадили. Кажу да сличан робот у Србији не постоји. Тежак је око 30 килограма, а може да понесе и пет пута већи терет. Роботска рука помера се у свим правцима, а рад контролише камером, преко апликације. Намена је вишеструка.
 
Уколико би се уместо роботске руке ставио неки распршивач, а позади резервоар са неким пољопривредним средством, онда би „Шкорпион” могао да запрашује пољопривредне културе.
Све што раде, раде заједнички, али наравно постоји и подела посла.
 
Тинејџери из Ниша – шампиони роботике

Приватна архива

Александра је задужена за дизајн и труди се да он максимално одговара теми рада. Свакако, присутна је и када је реч о програмирању, али највише се бави дизајном пошто је уметнички тип.
 
И брат и сестра су одлични ђаци и ове године завршавају школовање у Електротехничкој школи „Никола Тесла” у Нишу. Чим су се уписали у ову средњу школу почели су да учествују на такмичењима из роботике, а колико су успешни сведочи и њихов наставник и ментор Предраг Шубаревић. За своје радове освајали су прва, друга и трећа места и тим успесима издвојили се од осталих ученика у школи.
 
Уз знања која су до сада стекли и она које ће тек стећи, они имају и разне планове, например да направе усисивач који ће бити бољи од осталих који се налазе на тржишту.
 
Ако се изузме знање које су уложили и које нема цену, израда Вељковог и Александриног „Шкорпиона” коштала је око 500 евра и то је финансирала породица Алексић. Кажу и да би цена на тржишту могла бити и више хиљада евра.
 
Тинејџери из Ниша – шампиони роботике

Приватна архива

Љубав према роботици наследили су од оца, који је ишао у исту средњу школу као и они. Обоје су почели да се интересују за роботоку и програмирање још у основној школи. Почело је од једноставнијх радова још у седмом разреду, па су наставили са усавршавањем. Снови ово двоје младих људи за сада су да на јесен упишу Електронски факултет у Нишу, да заврше школовање и да наставе да се такмиче и осварују успехе на том пољу.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).