У деветој деценији као у младости

Најбоље из Србије

09.09.2021. - 09:30

У деветој деценији као у младости

Радиша Живановић, високо квалификовани столар из Радошевца, у деветој деценији живота још увек је веома активан и виталан

Рођен је у селу Барич, у скромној породици која је живела од пољопривреде. Како је рано остао без мајке, бригу о њему преузео је отац који га уписује на столарски занат 1954. године код чувеног мајстора Aлександра Спасића из Барича. Након четири године усавршавања, из школе је изашао са мајсторским писмом који је мали број људи у то време имао.
 
У деветој деценији као у младости

Приватна архива

,,Занат није била моја љубав, већ потреба да у та тешка времена преживим и прехраним породицу. Био сам добар ђак и моје амбиције биле су да упишем војну школу у Београду, што је пркосило одлуци мог строгог оца да постанем столар. Одрекао сам се војне школе и кренуо жељом свог родитеља. Како су године пролазиле, усавршавao сам своје знање из области столарстсва и заволео посао.
 
У деветој деценији као у младости

Приватна архива

Након женидбе у селo Шувајић, отворио сам столарску радњу која је успешно пословала двадесет година. Израђивао сам све предмете од дрвета, највише столарију и намештај за сва околна села. Ангажован сам на изради столарије за многобројне основне школе, амбуланте, а опремио сам комплетним намештајем много приватних кућа, на којима је израда трајала неколико година.
 
Била су то тешка времена, па сам био приморан да радим још један посао као магационер у Браничеву. Тај сам посао са великом љубављу обављао све до одласка у пензију. Како сам наследио кућу од ујака, преселио сам се са супругом у Радошевац и наставио да се бавим својим столарским послом за сопствене потребе, док је наш главни извор прихода било повртарство.
 
У деветој деценији као у младости

Приватна архива

У фебруару 2015. године изабран сам за председника Месне заједнице Радошевац и ту функцију и дан данас обављам. Трудио сам се да допринесем заједници и уређењу села, а уз помоћ локалне самоуправе општине Голубац, реновирали смо Основну школу ,,Бранко Радичевић“, подручно одељење у Радошевцу, асфалтирали све сеоске путеве и улице, уредили сеоски парк, расвету, заменили столарију на Дому културе и све то за бољи живот наших мештана“, истакао је Радиша Живановић.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).