У пластеницима пољопривредника расте породични бизнис

Најбоље из Србије

02.11.2020. - 09:30

У пластеницима пољопривредника расте породични бизнис

Петоро укућана, укључених у целокупну производњу, годинама успешно узгајају паприку, парадајз, краставац, зелену салату, лук и ротквице. Од општине су добили и подстицај у новцу који им је помогао да оснаже производњу

Пољопривредник из Беле Паланке Саша Вучић је пре 15 година почео да се бави пластеничком производњом. Као и многи, кренуо је корак по корак и постепено проширивао производњу.  Од једног пластеника површине један ар, данас има 27 пластеника, које је сам правио и који се простиру на 27 ари. Иако је кренуо сам, временом је то постао породични посао. У својим пластеницима узгаја паприку, паприку вртку, парадајз, краставац, зелену салату, лук, ротквице. 
 
У пластеницима пољопривредника расте породични бизнис

Приватна архива

„То је наш породични посао. Нас петоро укућана је укључено у целокупну производњу и веома сам задовољан. Успешан може бити само онај ко воли овај посао и ко има подршку породице“, каже Вучић. Сви чланови породице Вучић су ангажовани током целе године. Радни дан почиње рано ујутру и завршава се касно увече. Велику подршку Саша Вучић има од својих синова који су завршили пољопривредни факултет, па су тако спојили образовање и рад на газдинству. Иако се најмлађи син окренуо информационим технологијама, успешно комбинује рад у пластеницима са обавезама у школи. 
 
За продају производа је задужена Сашина супруга Силвана. „Продаја је најважнији део свега овог. Тренутно немамо проблема, јер се трудимо да направимо квалитетан производ, имамо сталне купце на локалној пијаци, а део производа пласирамо на тржиште околних градова“, каже Саша.
 
У пластеницима пољопривредника расте породични бизнис

Приватна архива

Саша Вучић је своју повртарску производњу проширио сопственим улагањима и уз помоћ подстицајних средстава за развој пољопривреде коју даје општина Бела Паланка. До сада је породица Вучић добила бесповратне субвенције за набавку пластеника, опреме за пластеник и опреме за наводњавање. Субвенције су добили за узгој аутохтоне сорте паприке вртке, која представља бренд Беле Паланке, као и логистичку помоћ локалне самоуправе за њен пласман на тржиште. 
 
У пластеницима пољопривредника расте породични бизнис

Приватна архива

Из локалне самоуправе истичу да је газдинство Саше Вучића пример добре праксе и да ће се наставити са давањем субвенција за развој пољопривреде. Према речима председника општине Горана Миљковића, Бела Паланка је прва општина у Србији која је одлучила да помогне младим пољопривредницима, а износ средстава који је намењен за ову меру износи 500 хиљада динара по газдинству. 
 
У пластеницима пољопривредника расте породични бизнис

Приватна архива

За бесповратна средства за младе конкурисаће најстарији син Саше Вучића. Планира се проширивање производње и прерада вишка производа са акцентом на производњу и прераду паприке вртке. Ова вредна и узорна породица у Белој Паланци стрпљиво гради своје породично имање које постаје залог за успешну будућност.  
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).