Уметност на зиду

Најбоље из Србије

02.04.2021. - 09:30

Уметност на зиду

Сасвим обичан момак из комшилука. Зове се Стефан Браковић и рођен је у Смедереву. Надимак Стенли иде уз њега буквално од малих ногу, па је тако постао псеудоним и његово друго име. Црта још од малена, а графити које ради красе зидове његовог града. Скроз неозбиљно на самом почетку, сматрајући то ништа друго до хобијем, овај млади уметник може да се похвали огромним успехом на том пољу

Стефан Браковић је цртањем почео да се бави на почетку основне школе, а црта неких двадесетак година. Још као мали је стално нешто фарбао, цртао, испољавао жељу за креативношћу, уживао гледајући боје, све га је то опуштало на неки начин. Један од главних разлога је и цртеж који на зиду код бабе и деде у соби. У питању је замак, који га је у том тренутку фасцинирао. Није могао да престане да га гледа, имао је неку причу, дубину, био је невероватан. Можда је он на неки начин подсвесно утицао на развој маште и жеље да једног дана и сам нацрта нешто слично.
 
Уметност на зиду

Приватна архива

Када је почињао да црта графите, у граду није било много мурала и цртежа, било их је на железничкој станици, на возовима који су ту били краћи временски рок, након тога би отишли, нису се задржавали. Вероватно је ту и почело неко интересовање око тога. Графити су га усмерили и постали део његове личности и његовог живота. Интернет није био превише заступљен па је идеје извлачио из своје главе и то га је подстакло да буде свој и оригиналан. Схватио је да жели да ствара нешто по чему би био упамћен и препознатљив. У последње време доста експериментише са цртежима, истражује и има нове правце. Уз то, осим цртања графита и графичког дизајна, бави се и тетовирањем. Тетовирање, као и графите, посматра као уметност, то је за њега једна ствар коју је он разгранао на више атома.
 
Уметност на зиду

Приватна архива

Сваки рад је посебан на свој начин, али има неколико цртежа за које је јако везан и које је насликао у посебним периодима свог живота. Учествовао је на разним фестивалима, догађајима и такмичењима. Добијао је разне награде и захвалнице. Захваљујући свом раду учествовао је у разним кампањама познатих брендова: Nike, Reebok, Red Bull, Coca-Cola, a сарађивао је и са светски познатим личностима као што су Карл Кокс, Барбара Палвин, Ана Дела Русо, био је асистент Кика Студиа, а каже да је рад са таквим људима невероватан и да га је одушевила њихова организација, дисциплина и креативност.
 
Уметност на зиду

Приватна архива

Није превише размишљао о томе како ће суграђани гледати на његов рад, радио је то због себе, јер га то чини срећним. Сада је више него сигуран да је прихваћен као уметник и да људи радо пристају на то да им његови цртежи красе зидове. Свакодневна инспирација му долази у зависности од тога где се налази, шта ради и са ким је. Воли слободу и она га на инспирише. Воли да проводи време са креативним људима, јер и на тај начин долази до нових идеја. Уметност је његова љубав, једина и права. Све остало је релативно и пролазно.
Подели

Питајте председника

Име и презиме је обавезно поље.
Телефон је обавезно поље.
Тема је обавезно поље.
Електронска пошта је неисправна.
Порука је обавезно поље.