Успех младих географа из Ниша

Најбоље из Србије

14.07.2021. - 09:30

Успех младих географа из Ниша

На Националној олимпијади из географије, која се одржала у Београду средином маја, екипа ученика нишке Гимназије „Бора Станковић“ коју су чинили ученици Вељко Васић, Михајло Ђорђевић, Стеван Кулић и Вук Булатовић, освојила је друго место, док је прва награда појединачно припала Вуку Булатовићу

Екипу је на такмичењу предводила професорка географије Ана Ивић Вељковић, која је успех својих ученика на својој фејсбук страници кратко прокоментарисала речима: „браво географи Боре“, додавши да је „екипа мала али одабрана“.
 
Успех младих географа из Ниша

Приватна архива

Национална олимпијада из географије одржана је у организацији Регионалног центра за таленте у Београду. За једну од награда такмичило се 125 ученика из 30 школа из целе Србије, од Суботице до Врања и од Ужица до Пирота.
 
Ученици Гимназије „Бора Станковић“ предвођени професорком Аном Ивић Вељковић већ неколико година уназад освајају награде на овом такмичењу.
 
„Посебно је интересантна прича везана за Вука Булатовића који је освојио прво место. Вук је ученик специјализованог програмерског одељења који у трећој години и није имао географију, али је заљубљен у овај предмет па чак планира и да студира просторно планирање. Придружио се тиму и показао да када се нешто воли и хоће, онда је све могуће а успех је неизоставан“, каже Ана Ивић Вељковић.
 
Успех младих географа из Ниша

Приватна архива

На Националној географској олимпијади такмичари су практично решавали четири задатка.
 
„Први је био класичан тест из географије који су радили сат времена. Потом су решавали мултимедијални тест где се од њих тражило да на основу слике која је показана препознају шта је то. На слици је могао да буде део неког града, врх неке планине, нека област па и етничка карактеристика неког народа. Посебно је био захтеван теренски рад када су такмичари на терену мапирали објекте, израчунавали нагиб терена, а потом то све картирали“, објашњава Ана Ивић Вељковић.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).