Успешни, задовољни и своји

Најбоље из Србије

22.02.2021. - 09:32

Успешни, задовољни и своји

Сеaд Ахметагић, у долини Поблаћнице у месној заједници Крајчиновићи, један је од најбољих прибојских сточара. Одлучивши да своју и судбину своје породице веже за село, сточарством се организовано бави већ двадесетак година

Сеад на свом домаћинству има мини фарму музних крава. Иако се налази на добром породичном поседу, поред реке, у почетку није било лако. Требало је направити добру шталу и помоћне објекте, набавити расна грла, решити питање пласмана млека и млечних производа.
 
Успешни, задовољни и своји

Приватна архива

Али, није се губила нада. Ишло се стрпљиво, корак по корак. Створени су просторни услови, а онда је 2012. године уследила донација Општине Прибој у биду расних грла сименталске расе, од које данас овај домаћин има мини фарму од осам музних крава.
 
Сеадове краве током дана бораве искључиво на испаши. Богата и разноврсна трава, чист ваздух, свежа и бистра вода, доприносе веома квалитетном млеку. Иако нема сертификат, производња млека је овде малтене органска. У почетку је производио сир за тржиште, али, када је пре 15 година са радом почела овдашња млекара у Саставцима, одлучио се на директну продају млека, а сир и кајмак производи само за своје потребе.
 
Успешни, задовољни и своји

Приватна архива

Сеад дневно млекари дистрибуира, зависно од годишњег доба и лактације крава, у просеку од 80 до 100 литара млека. Ни мало, ни много, али се овај домаћин уклапа у економске параметре и могућу рачуницу. За краве углавном користи траву и сено са својих ливада, нешто узима и у закуп, не купује концентрате, а пшеницу и јечам производи на свом поседу. Отуда, по њему, релативно ниска откупна цена млека од око 30 динара по литру и уз премију државе од седам динара, може да доведе до рентабилног пословања.
 
Успешни, задовољни и своји

Приватна архива

У штали има капацитете за највише десет крава, али повећање броја грла, повезано је са радном снагом, које нема. Иако су у најбољим годинама, главне послове у домаћинству тренутно обављају само он и супруга Суада. Деца су отишла својим путем, завршила школе и долазе повремено, а отац у годинама, помаже саветима и обављањем ситнијих послова.
 
Успешни, задовољни и своји

Приватна архива

Као и већина других пољорпивредника у овом крају, поред сточарства, Сеад се бави и повртарством, али и малинарством, па у свом поседу има и узоран малињак, од око десет хиљада садница овог јагодичастог воћа.
 
Иако се пуно ради, рад се, веле, ипак исплати, па су ови вредни и агилни људи, задовољни. Живе у природи, далеко од градске вреве, сами су себи газде, имају сигурност своје егзистенције и настављајући породичну традицију, трасирају успешан пут својим наследницима.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).