Витезови савременог доба

Најбоље из Србије

25.11.2020. - 09:30

Витезови савременог доба

Када сте човек од покрета, када је ваша природа жедна мириса покошене ливаде и западноморавске обале, којима сте још као дете задојени, када љубав према коњима нема конкуренцију... онда вас у граду неће задржати ни то што је то Бели град, ни што имате сталан посао, ни... ништа

Да се српској изворној песми „Играли се коњи врани... крај Мораве на обали...“ може веровати, потрудио се рођени, али ипак некадашњи Београђанин, данас Краљевчанин - Мрсаћанин Ненад Митровић. Пре готово деценију, Ненад, чији су и родитељи рођени у Београду, оживео је своју дедовину у Мрсаћу, селу на петнаестак километара од Краљева. Захваљујући њему, Краљево је 2013. године добило свој први коњички клуб назван „Западна Морава“.
 
Када ваша природа природу иште

Eмисијa Културиста, Балкан трип, аутор Бошкo Козарски

Откада је арапску кобилу Менту Ненадова сестра, лиценцирани инструктор и тренер у клубу, добила на поклон од свог бившег коњичког клуба, те јој се потом придружио још један, па још један лепотан, али и један одважни пони, Краљевчани, али и сви они које пут нанесе у ово поморавско село, и стари и млади, могу да уживају у рекреативном или пак теренском јахању, али и да похађају часове у школи јахања.
 
Када ваша природа природу иште

Eмисијa Културиста, Балкан трип, аутор Бошкo Козарски

Митровић се, када није на послу, у потпуности посвећује својим љубимцима. Како каже, ма како захтевно било, ништа није тешко када радите с љубављу. Ове несвакидашње, крвне, темпераментне животиње, када се једном сусретнете са њима и „када прогутате њихову длаку“, не остављају много простора за друге љубави.
 
Када ваша природа природу иште

Eмисијa Културиста, Балкан трип, аутор Бошкo Козарски

Посебна прича Ненада Митровића коју са својим наследницима и краљевачком СВЕБОР дружином Свети кнез Лазар уписује у историју града Краљева, јесу и средњовековни витезови са Западне Мораве. Јуначка традиција и вештине средњовековног борења, кроз неговање и промоцију спорта и културно-историјског наслеђа, заокупљају највећи део активности Коњичког клуба „Западна Морава“. Витезови вежбања и тренинге обављају на имању Митровића, на коњима у аутентичним одорама, у правој средњовековној витешкој оклопној опреми и са оружјем, које у својој радионици израђује у Србији најмлађи, седамнаестогодишњи ковач – оклопар. Ови јунаци савременог доба и по два-три сата тренинга проведу јашући и вежбајући под оклопом од педесетак килограма, у најбољем случају, ако нису у комплетном оклопу – четрдесетак.
 
Када ваша природа природу иште

Eмисијa Културиста, Балкан трип, аутор Бошкo Козарски

Управо у Коњичком клубу „Западна Морава“, први пут у Србији обновљена је и изучава се давно заборављена витешка вештина борења ђострање или џастинг – најпознатија витешка вештина, која се могла видети на средњовековним турнирима и саборима, када се два оклопљена коњаника у трку сударају копљима у настојању да са коња оборе, али не и повреде, противника. Овде, млади људи, који још нису закорачили у пунолетство, уче и да јашу, баве се стреличарством са коња у покрету, мачевањем, гађањем копљем...
 
Када ваша природа природу иште

Eмисијa Културиста, Балкан трип, аутор Бошкo Козарски

Да су ове вештине интересантне не само онима који се њима баве, говори и све већи број манифестација широм Србије на којима се чланови Коњичког клуба „Западна Морава“ и СВЕБОР дружине Свети кнез Лазар појављују, почев од краљевачког Маглич феста.
 
Љубав према коњима безвремена је. Незамислива је прича о јунацима било ког доба, а да се у њој по имену не помиње нераздвојни верни племенити пратилац. Захваљујући Ненаду Митровићу и његовом Коњичком клубу „Западна Морава“ град Краљево, кроз враћање у историју, исписује нову, витешку будућност...
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).