Врањска градска песма - музичко наслеђе за будућност

Најбоље из Србије

12.07.2021. - 09:32

Врањска градска песма - музичко наслеђе за будућност

У другој половини 19. века родила се врањска градска песма. Мелодија, која својим топлим, нежним и меланхоличним тоновима пева о стварним ликовима и догађајима који су се збили у врањској чаршији, очувала се до данашњих дана

Простор Балкана, у самом срцу Старог континента, одувек је био на мети освајача, пре свега због свог положаја, а потом и због природног богатства које је представљало добру почетну базу за развој једног друштва. И баш у срцу тог истог Балкана рађала се и српска држава. Град Врање, на крајњем југу српских територија, присједињен је Кнежевини Србији тек након ослобођења од Турака, тачније после Санстефанског споразума и Берлинског конгреса. Ипак, Врање се први пут помиње 1093. године у списима византијске принцезе, Ане Комнине. И само на ватрометини и сталном судару различитих цивилизација и култура, до данашњих дана задржало је бројне особености које су произaшле из богатства разноликости оних који су бивствовали на овом простору.
 
Врањска градска песма - музичко наслеђе за будућност

Приватна архива

Оно по чему се Врањанци посебно издвајају је стална потреба да се негују традиција и дух старог Врања. Ту потребу исказао је најпре, сада већ најпознатији Врањанац, Бора Станковић, верно осликавајћи врањску чаршију у својим делима, људе и догађаје, муку и срећу. Тако се и данас у граду подно Пржара живо осећа жал за младос', за давно прошлим временима. У том и таквом миљеу где је ,,нечиста крв'' омча око врата, а туга и бол су истовремено и храна и отров, у другој половини 19. века родила се врањска градска песма. Мелодија, која својим топлим, нежним и меланхоличним тоновима пева о стварним ликовима и догађајима који су се збили у врањској чаршији, очувала се до данашњих дана.
 
Врањска градска песма - музичко наслеђе за будућност

Приватна архива

И као таква, само две године након што је Србија ратификовала Унескову Конвенцију о очувању нематеријалног културног наслеђа, 2012. године, врањска градска песма, на основу одлука Националног комитетa за нематеријално културно наслеђе, нашла се у Националном регистру нематеријалног културног наслеђа Републике Србије. Био је то још један подстрек за Врањанце да наставе да негују и преносе свој мелос на поколења, како би се врањска градска песма отргла од заборава. И управо захваљујући врањској градској песми већ 2019. године УНЕСКО је у оквиру манифестације обележавања Светског дана градова, 31. октобра, међу 66 градова света уврстио и Врање. УНЕСКО је град Врање препознао по аутентичном музичком наслеђу и специфичном изразу.
 
Врањска градска песма - музичко наслеђе за будућност

Приватна архива

Врањска градска песма настала је у чаршији, из истинитих животних прича, a пева о конкретним местима, личностима и догађајима у самом граду. Својим, углавном сетним, тихим и мирним стиховима, описује живот, личности, обичаје и љубави које су се рађале и нестајале, док лаганим и спорим ритмовима буди најдубља осећања. Такође, врањска градска песма је специфична и препознатљива по господској и мирној атмосфери у којој се пева, а спори ритмови представљају још једну њену посебност. Да би се врањска песма осетила на прави начин, веома је важно како се изводи, да ли је извођач доживљава и да ли је осећа, јер се само тако слушаоцима веродостојно може пренети порука коју песма носи. Са својим стиховима она представља и јасан увид не само у врањску градску културу, већ и у карактеристичан врањски дијалекат, амбијент, архитектуру, као и традиционалну градску одећу, карактеристичну за Врање и околину у другој половини 19. и почетком 20. века
 
У Врању је било неколико врсних пeсмопојаца, међу којима се издвојила чувена Стана Аврамовић Караминга, која је и аутор надалеко познате песме ,,Димитријо, сине Митре'', која пева о трагичној судбини једне врањске породице. Певајући врањске песме прославили су се Станиша Стошић и Василија Радојчић, а данас их од заборава чувају Чеда Марковић, Бранимир Стошић Каце, Ивана Тасић, етно састав Извор из Врања, као и многи други који врањску песму осећају и са пуно поштовања и љубави певају. Осим песме ,,Димитријо, сине Митре'' међу најпознатијим су и „Садила мома лојзе са бело гројзе”, „Магдо, мори, Магдо”, „Петлови појев, Морава дзмни”, „Кажи Суто, кажи душо”, „Тоља амамџија”.
 
Врањска градска песма - музичко наслеђе за будућност

Приватна архива

Врањска градска песма задужила је Врањанце, не само тиме што је проглашена за нематеријално културно благо и што се захваљујући њој Врање нашло на Унесковој Мрежи креативних градова света, већ и што је још једна потврда идентитета Врањанаца. А они су јој се одужили најпре 2019. године покретањем манифестације под називом ,,Врањска градска песма'', а потом и објављивањем монографије ,,Врањско музичко наслеђе'', у сарадњи са Заводом за проучавање културног развитка из Београда и републичким Министарством културе и информисања, уз ауторски печат етномузиколога Марије Витас. Мелос и естетика врањске градске песме потврдили су и већ опште познату карактеристику Врањанаца као мераклија, отвореног срца и добре душе, врсних домаћина који су увек спремни да и сваког госта дочекају и угосте онако како најбоље знају: богатом трпезом и добром музиком. Искрено верујемо да ће и генерације које долазе наставити да негују и чувају остављено нам културно наслеђе које нас је и до сада обликовало и издвојило.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).