За правилан раст и развој

Најбоље из Србије

16.11.2021. - 09:30

За правилан раст и развој

Пројекат „Сензорни вртић“ Научног клуба ПУ „Сунце“ , под покровитељством Центра за промоцију науке, успешно је реализован у Горњем Милановцу

Реализација овог пројекта трајала је непуних годину дана, а основна вредност од око 200.000 динара увећана је донацијама милановачких предузећа и родитеља који су узели активно учешће у креирању васпитне средине своје деце. Едукативне табле које је израдио тим васпитача имају за циљ да развијају сензорне и моторичке способности код најмлађих.
 
За правилан раст и развој

Приватна архива

„Имамо велики број табли које су урађене као наставак претходног пројекта „Сензомоторни зид“. На реализацији је радило доста васпитача, а укључили су се и родитељи и неколико компанија из Горњег Милановца, којима се овом приликом захваљујем. Надамо се да ће нам сада бити знатно олакшан рад“, каже Невена Милановић-Царевић, главна васпитачица Објекта IV ПУ „Сунце“ и чланица тима Научног клуба.
 
За правилан раст и развој

Приватна архива

Већ од јасленог узраста, деца кроз игру уче да препознају звуке, облике и боје. Различите сензације које доживљавају коришћењем едукативних табли, подстичу развој чула и финих моторичких радњи које су предуслов за касније самостално функционисање у свакодневном животу.
 
За правилан раст и развој

Приватна архива

„Развој чула се дешава и без ових табли, али ако направимо средину у којој ћемо васпитавати дечија чула, много пре ће доћи до развоја мишљења и интелектуалног развоја деце. То и јесте основни циљ пројекта. Раздвојили смо простор у коме деца бораве на области, од сензорно-кинетичке, преко система огледала до осталих, прилагођених узрасту“, рекла је Снежана Остојић, медицинска сестра- васпитачица и чланица тима Научног клуба ПУ „Сунце“.
 
За правилан раст и развој

Приватна архива

Малишани су данас све чешће изложени утицају медијских технологија, чији убрзани развој и присуство у животу детета негативно утичу на степен развијености чула, па је улагање у овакве програме од непроцењивог значаја за правилан раст и развој.
 
За правилан раст и развој

Приватна архива

„Потребно је да установа у којој деца бораве и само окружење подстичу сензоперцептивне активности. На тај начин се достиже виши степен развијености чула и спречавају се одређене потешкоће у развоју, као што су појава дислексије и дисграфије, односно поремећаји почетног читања и писања, затим појава поремећаја концентрације и развоја говора, што се нарочито манифестује у узрасту од шесте до седме године. Мас-медији неповољно утичу на оптималан дечији раст и развој и зато је важно да се, као заједница и као родитељи, укључимо у израду оваквих дидактичких средстава која ће нам помоћи да нам деца правилно одрастају“, објашњава Сандра Остојић, васпитачица и координаторка Научног клуба ПУ „Сунце“.
 
За правилан раст и развој

Приватна архива

За јединствене и аутентичне пројекте који су до сада реализовани и успешан рад Научног клуба, ПУ „Сунце“ добила је признање Ректората Универзитета у Београду.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).