Зелени рубин Ђердапа – Водопад Бледерија

Најбоље из Србије

02.04.2021. - 09:32

Зелени рубин Ђердапа

Прелепи водопад Бледерија је на тридесетом километру од Кладова, на територији села Река, где захвата површину од готово 400 хектара

Водопад Бледерија, у подножју планине Мироч, мистичан је као, уосталом, и цела источна Србија која својим каменим врлетима, највећим подземним дворанама Србије, кањонима и водопадима представља праву посластицу за љубитеље природе и пустоловина. Да би се очувало богатство и разноврсност геолошког феномена Бледерија, почетком године проглашено је за споменик природе друге категорије на основу рада Завода за заштиту природе Србије.
 
Зелени рубин Ђердапа – Водопад Бледерија

Приватна архива

Бледерија је пре свега, река дугачка 4,3 километра на којој се налази истоимени водопад. Извире на 190 метара надморске висине. Низводно прима воде својих притока Соколовице и Суваје да би се улила у Равну реку, одакле тече ка Дунаву.
 
Прелепи водопад је на 30. километру од Кладова, на територији села Река где захвата површину од 398,86 хектара, од чега је 237 хектара у приватној својини.
 
Зелени рубин Ђердапа – Водопад Бледерија

Приватна архива

Водопад Бледерија обрушава се преко бигрене пречаге са висине од седам метара у бигрену каду, формирајући мало смарагдно-зелено језеро која подсећа на зелени рубин. Испод њега је још једно, мало плиће, где после пар каскада, речица прелази у долину. Овај водопад није највећи који се може видети у Србији, нити је најбогатији водом, али никада не пресуши. Узводно од водопада, на око два километра са десне стране, налазе се извори реке Бледерије од којих су неки са леденом водом, док су у непосредној близини и извори субтермалне воде са температуром од 17 степени. Воде ових извора спајају се преко низа слапова крчећи свој пут кроз нестварну зелену оазу.
 
Овако леп зелени рубин ове године посетили су бројни туристи, а слике и коментари посетиоца говоре више од речи.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).