Земљорадничка задруга у варошици Сараорци

Најбоље из Србије

28.10.2020. - 09:30

Земљорадничка задруга у варошици Сараорци

Између Смедерева и Велике Плане, у плодној долини Мораве, пет породица које имају дугу традицију у повртарској производњи, 2007. године основало је земљорадничку задругу „Зелена Башта“ 

Земљорадничку задругу „Зелена Башта“ основали су Михајло Кочић, Горан Младеновић, Радиша Станојевић, Горан Матић и Марко Кочић, који су препознали заједнички интерес, удружили снаге и почели производњу коришћењем претежно сопствених средстава.
 
Земљорадничка задруга у варошици Сараорци

Приватна архива

Оснивачи задруге су се индивидуално бавили, а и сада се баве, пластеничком производњом на површини од 0,7 до 2,5 хектара. Солидна и доста висока производња превазишла је пласман на кванташкој пијаци. Циљ оснивања задруге био је да се укрупни производња због лакшег пласмана производа на тржиште, као и да се обезбеди бољи квалитет и бољи услови за гајење поврћа.
 
Земљорадничка задруга у варошици Сараорци

Приватна архива

На газдинству се налазе 42 пластеника са системом за грејање и наводњавање, као и целокупном пратећом опремом. Задруга је у претходним годинама имала и производњу на отвореном простору, где су производили карфиол, броколи и зелену салату, међутим, због неповољних услова били су принуђени да се одрекну узгоја наведених повртарских култура.
 
Земљорадничка задруга у варошици Сараорци

Приватна архива

Задруга, од момента оснивања па до данас, има успешну сарадњу са компанијом „Delhaize“, којој пласира своје производе из задружних и индивидуалних пластеника. Такође, задруга „Зелена башта“ поседује GlobalGap стандард који омогућава успешну пословну сарадњу, као и пласман робе без додатних проблема. За одличан успех у производњи у категорији задруга, за 2010. годину овој земљорадничкој задрузи додељено је признање Регионалне привредне коморе из Пожаревца, за изванредне резултате у повртарској производњи.
 
Земљорадничка задруга у варошици Сараорци

Приватна архива

Њени произвођачи су, без обзира на тежак рад и борбу на тржишту, задовољни оствареним резултатима. У прилог томе говоре и подаци о оствареним приносима у претходном периоду, при чему су истакли принос парадајза из 2019. године, који је износио 600 тона, док је принос краставца био око 300 тона. Као предност формирања породичног задружног система истичу могућност да укрупне своју производњу и знатно лакше пласирају своје производе на тржиште, како из задружних, тако и из индивидуалних пластеника. Циљ за будућност задруге је свакако проширење већ постојеће производње, примена савремених технологија, излазак на тржиште земаља у региону и адекватна борба са тржишном конкуренцијом.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).