Жена је пун круг, унутар ње је моћ стварања и трансформације

Најбоље из Србије

21.02.2024. - 09:30

Жена је пун круг, унутар ње је моћ стварања и трансформације

Помисао на спорт од давнина се везује за мушкарце, а нарочито када је реч о фудбалу. Међутим, времена се мењају, жене постају еманциповане и спремне да стану раме уз раме са супротним полом. Данас готово да нема спортске активности, а да ту нема жена. Ово је прича о Јелени Цветковић

Јелена Цветковић из села Доња Јајина, рођена је 5. децембра 1991. године у Лесковцу. Основну школу завршила је у Лесковцу, као и средњу Трговинско-угоститељску школу. Након тога, уписује Филозофски факултет у Косовској Митровици, одсек Педагогија, и стиче звање дипломираног педагога. Тренутно завршава Мастер студије на Криминалистичко-полицијском универзитету у Београду.
 
Са дванаест година Јелена почиње да тренира фудбал, тачније, 2004. године у ЖФК Лавице из Лесковца, када је и основан клуб. Фудбал игра и наредних десет година, а 2010. године почиње да се бави фудбалским суђењем.
 
Жена је пун круг, унутар ње је моћ стварања и трансформације

Приватна архива

Пут фудбалског судије водио ју је од најнижих лига у Лесковцу до сада највишег ранга такмичења у Србији, а и у иностранству.
 
UEFA Cоrе за перспективне судије завршила је 2018. године, а са својим тимом из Србије бива изабрана за најбољи судијски тим.
 
Судила је „Conca” првенство у Америци за девојчице до 15.година, где је од 60 судија изабрана да суди финале турнира између САД и Мексика. Српску лигу Исток је судила пет година, након чега добија звање Фифа судије и прелази на листу Прве лиге Србије као главни судија. Прву лигу Србије суди већ четврту годину за редом. Од увођења Вар технологије у Србији, већ трећу годину за редом се налази на листи Вар судија Супер лиге Србије. Интернационални судија је од 2019. године, а од ове године је промовисана у Уефа Елит групу судија као прва жена из Србије која се нашла на највишем рангу (највећи ниво суђења у иностранству). Од ове године је постала и прва жена на листи Уефа Вар судија.
 
Жена је пун круг, унутар ње је моћ стварања и трансформације

Приватна архива

Судила је утакмицу Супер лиге Србије у Крагујевцу, која је одиграна 5. новембра .2022. између Радничког из Крагујевца и Радника из Сурдулице, када исписује историју Србије као прва жена која је икада судила највећи ниво такмичења у фудбалу. У јулу 2023. године била је на Европском првенству за жене до 19 година, које се одржало у Белгији и била је учесник финала као четврти судија на утакмици између Шпаније и Немачке.
 
И тако, све до данас даме су се бориле за своју позицију на спортским теренима што и даље чине. Жеља за напретком и воља за нечим чиме желите да се бавите управо осликава богато искуство једне младе особе као што је Јелена. Бити прва жена у Србији, фудбалски судија, је за понос свих Лесковчана као и града Лесковца. Само напред, Јелена!
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).