Златни орао из Вршца

Најбоље из Србије

23.10.2020. - 09:30

Златни орао из Вршца

Горан Ђурковић је параглајдериста светске класе и добитник чак седам „Златних орлова“, највредније годишње награде за најбољег ваздухопловца у нашој земљи

Данима у којима сунце обасја Вршачки брег, па Кула на врху мами погледе знатижељника и гостију, тад углавном сви примете и десетине крила параглајдинга како круже изнад Вршца. Међу њима готово увек је и Горан Ђурковић, вршачки параглајдериста светске класе и добитник чак седам „Златних орлова“, највредније ваздухопловне награде у Србији.
 
Златни орао из Вршца

Приватна архива

Горан Ђурковић се параглајдингом бави већ 25 година, а светских и европских награда препуне су му витрине. Иначе, овај екстремни спорт у почетку је људима личио на падобранство. Ипак, осим што су крила другачија, разликује се у томе што се не скаче из авиона, већ се полеће са литица отвореног падобрана веће површине – такозваног параглајдинг крила. Вршачки брег познато узлетиште на коме је одржано и Светско првенство, а најуспешнији наш параглајдериста управо је Вршчанин Горан Ђурковић.
 
Златни орао из Вршца

Приватна архива

За успехе широм света Ваздухопловни савез Србије награђивао га је седам пута „Златним орлом“, годишњом наградом за најбољег ваздухопловца у нашој земљи и тиме је апсолути рекордер. Добитник је и награде „Јован Микић – Спартак“ за врхунске резултате у спорту 2018. године. Са ваздухопловне олимпијаде, која се одржава сваке четири године, донео је Србији злато из Торина и бронзу из Дубаија. Такође и две бронзе са Европских првенстава, али и прво место у генералном пласману Светског купа и злато из Супер финала. Посебно блистава била му је 2017. година у којој је читаву сезону провео на првом месту светске листе.
 
„Покојни отац ме је увео у свет ваздухопловства и са непуних осам година сам упознао небо, метеорологију, ветрове и нестрпљиво чекао да полетим. Захваљујући пиониру српског и вршачког парагладинга, покојном Драгану Пашалићу – Пакију, почео сам да летим већ са 13 година и одмах сам схватио да желим параглајдингом професионално да се бавим. Определио сам се за дисциплину прецизно слетање и постигао заиста добре резултате, али сам и даље „гладан“ победа“, каже Ђурковић.
 
Златни орао из Вршца

Приватна архива

Свој Вршац никада није напустио, а веома је допринео да његов родни град буде уцртан као веома значајно место на светској мапи параглајдинга, а у улози организатора успео је да у град под кулом доведе сва најзначајнија такмичења.
 
„Веома сам срећан што је Вршац познат међу параглајдеристима широм света и што са Куле полећу људи са свих континената. Посебно сам поносан на бројна такмичења која смо организовали, а било их је заиста много. Лига Србије, државно првенство, два Светска купа, Европско првенство и као круна вишегодишњег труда – Светско првенство 2019. године у Вршцу“, са поносом истиче Горан Ђурковић, један од најистакнутијих српских ваздухопловаца икада.
 
Златни орао из Вршца

Приватна архива

На којим год меридијанима Горан да се нађе не заборавља и увек истиче свој родни Вршац, а ни њега његов град није заборавио – два пута је биран за спортисту града.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).