Зора - најслађа ужичка традиција скоро девет деценија

Најбоље из Србије

16.07.2021. - 09:32

Зора - најслађа ужичка традиција скоро девет деценија

Најстарија ужичка посластичарница постоји од 1933. године, а у њој се и данас, по мишљењу Ужичана, једу најбољи колачи. Њих већ 88 година спрема породица Доневски у којој се све генерације баве посластичарским занатом

Зоран Доневски наследио је посао од својих родитеља Илије и Божике, а који су опет наследили посао од Илијиног оца Драгана.
 
Зора - најслађа ужичка традиција скоро девет деценија

Приватна архива

“Деда Драган је из Македоније први дошао у Ужице још 1933. године. Те године је на тадашњој Житној пијаци, где се данас налази хотел „Златибор“, отворио своју посластичарницу. После неколико година преселила се и моја бака са синовима Илијом и Мартином. Наставили су успешно да раде као посластичари и после Другог светског рата. Чича Мартин и мој отац су наставили тај посао. Наставили су да праве колаче, пецива и сладоледе по дедином рецепту.
 
Зора - најслађа ужичка традиција скоро девет деценија

Приватна архива

Отворили су на ћошку „Зору“, којој је име дао мој деда. Он је волео да ради ноћу, припремао је пецива и колаче и јутра је често дочекивао у радњи, па отуда и име „Зора“, прича Зоран Доневски који је данас власник “Зориног унучета”, који је одраставши у “Зори” посластичарским послом почео да се бави већ са 16 година.
 
Зора - најслађа ужичка традиција скоро девет деценија

Приватна архива

“Наставио сам традицију. Све оно што су моји правили, данас радимо супруга и ја јер не треба кварити тај квалитет, бренд и традицију. Нисмо хтели да додајемо нешто. Та урмашица, баклава, кремпита или шампита се и даље прави по истом дедином рецепту. Не треба то препустити забораву. Али, старе рецепте љубоморно чувамо. Ти рецепти се преносе са колено на колено. Деда и баба су правили колаче по тим рецептима из давнина.
 
Зора - најслађа ужичка традиција скоро девет деценија

Приватна архива

Долазе нам старе муштерије са унуцима. Смењују се генерације, а ми и даље трајемо“, каже Зоран Доневски.
 
Асортиман у овој посластичарници је исти годинама уназад.То су традиционални колачи а у данашње време је тешко опстати на тржишту јер је конкуренција велика, али Доневски не одустају од тога да колаче праве домаћински.
 
„Све је домаће, чак и џемове које користимо смо сами правили. Муштерије знају да је све без адитива, зато и опстајемо на тржишту толики низ година. Мој брат и ја смо наставили традицију, а да ли ће и наша деца то ћемо видети“, истиче Зоранова сестра Наташа Милановић.
 
Зора - најслађа ужичка традиција скоро девет деценија

Приватна архива

Зоран је наследио свог деду, а ко ће наставити традицију прављења најбољих колача у Ужицу, кажу још се не зна.
 
„Ако не деца, можда унучићи наставе посластичарски посао, никада се не зна. Како је Зоран наследио свог деду, тако ће можда и наши унуци да наследе нас“, каже Мирјана Доневски.
 
Било деца или уничићи, Ужичани се надају да ће се традиција најстарије посластичарске радње у граду и њихових колача наставити.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).