Саопштења

23.04.2024. - 08:00

Честитка поводом Дана Војске Србије

Председник Републике Србије Александар Вучић честитао је Дан Војске Србије министру одбране Милошу Вучевићу, начелнику Генералштаба Војске Србије генералу Милану Мојсиловићу и свим припадницима Војске Србије. У честитки се каже: 

„Свим припадницима Војске Србије честитам 23. aприл - Дан Војске Србије. 
 
Подухват који је Карађорђе започео на Сретење, Милош је почео да приводи крају на Цвети. 
 
Та два највећа празника српске државе сећају нас на две прве, бурне деценије 19. века. Иста величанствена генерација наших предака увела је Србију у модерно доба и слободу. 
 
У спомен на Цвети, то јест дан када је 1815. године подигнут Други српски устанак, а сећајући се, дивећи се и клањајући се сенима људи који су утемељили обновљену српску државност, ми данас са поносом и пијететом према свим генерацијама наших витезова, прослављамо највећи војни празник - Дан Војске Србије. 
 
Српска војска настала је из устаничких чета. Настала из народа, српска Војска је одувек кључни фактор државне стабилности. Ту леже корени дубоке повезаности нашег народа и наше војске. 
 
Војска Србије, и у време професионализације, истрајно негује ову суштинску, најважнију и нераскидиву спону са својим народом. Грађани исконски препознају ту судбинску повезаност и цене напоре које војска чини за опште добро. 
 
У протеклом периоду Република Србија  уложила је велики труд и огромна средства у врхунско опремање Војске. Посебну пажњу смо усмерили на образовне установе из којих данас излазе врхунски школовани и обучени млади људи спремни на професионално обављање најсложенијих задатака.  Та младост чини будућност наше Војске! 
 
Војска Србије, као и увек до сада, даје свој допринос просперитету наше државе и њених грађана и пружа пуну подршку јачању наше безбедности. Војска је гарант нашег мира, наше територијалне целовитости и наше војне неутралности. 
 
Спону између нашег народа и његове војске најлепше је описао Војвода Степа речима: 'Из народа сам поникао. Он ме је начинио оним што јесам. Морам се покорити његовој вољи и служити му до последњег даха!' 
 
Живела Војска Србије!
 
Живела Србија!“
 
Београд,
23. април 2024. године
 
 
 

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).