04.02.2019. - 11:46

Честитка председнику Народне Републике Кине

Председник Републике Србије Александар Вучић упутио је честитку председнику Народне Републике Кине Си Ђипингу поводом наступајуће Лунарне нове године. У честитки се каже:

„Eкселенцијо,

поштовани председниче, драги пријатељу,

Упућујем Вам срдачне честитке и најбоље жеље за даљи просперитет Народне Републике Кине и благостање братског кинеског народа. Радујем се свим успесима пријатељске Кине и уверен сам да ћете и у предстојећој години, у којој обележаватe велики јубилеј – 70. годишњицу оснивања НР Кине, мудро и одважно наставити да достижете импресивне циљеве и нижете нове успехе у свим областима.

Исто тако сам уверен да ће нам, на основама свеобухватног стратешког партнерства, пружити и нове могућности за даљи развој изванредне сарадње између наших двеју земаља, чврсто повезаних челичним пријатељством, на које сам поносан. Вама, нашем драгом пријатељу, на челу државног и партијског руководства Кине, дугујемо велику захвалност за сталан напредак српско-кинеских веза у свим областима, а посебно интензивног политичког дијалога и плодоносне економске сарадње.

Напредак сарадње између наших земаља огледа се у све бројнијим инфраструктурним пројектима које кинеске компаније изводе у Србији, али и њиховим све већим инвестицијама, на велику добробит раста наше економије, попут улагања Хбиса у Железару Смедерево, Зиђина у РТБ Бор, као и доласка Линг Лонга у Зрењанин.

Посебно ме радује недавно отварање Културног центра Србије у Пекингу и предстојеће отварање Културног центра Кине у Београду, што ће допринети блискости и разумевању наших двају народа.

Трајно ћу Вам бити захвалан на разумевању Кине за питања од суштинског државног и националног интереса за Србију и подршку њеном суверенитету и територијалном интегритету. Кина увек може да се ослони на потпуну и недвосмислену подршку Србије политици „једне Кине“.

Уз лепа сећања на моје раније боравке у Кини, почаствован сам приликом да учествујем и на Другом међународном Форуму лидера у оквиру иницијативе „Појас и пут“, од 25. до 27. априла у Пекингу. То ће бити прилика да Србија још једном потврди своју чврсту подршку Вашој глобалној иницијативи за промоцију мира и сарадње, кроз коју Кина потврђује и поштовање начела једнакости свих земаља, без обзира на њихову величину.

Наступајућа Лунарна година је у знаку који је, како су ми објаснили, симбол напретка, среће и добрих прилика. Зато још једном упућујем најлепше новогодишње жеље за обиље добрих прилика, које ће донети све најбоље Вама, Кини и кинеском народу.

У очекивању нашег скорог сусрета у Пекингу, а затим и Ваше нове посете Београду, примите, екселенцијо, изразе мог дубоког уважавања“, наводи се у писму председника Вучића.

Београд,

04. фебруар 2019. године