15.02.2019. - 10:50

Честитке поводом Дана државности Републике Србије

Председник Републике Србије Александар Вучић је, поводом Дана државности Републике Србије, примио честитке бројних светских званичника.

У честитки председника Сједињених Америчких Држава Доналда Трампа се каже:

„Поштовани господине председниче,

У име америчког народа, задовољство ми је да упутим искрене честитке поводом Дана државности Србије.

Ове године се, од прославе стоте годишњице од када се српска застава вијорила над Белом Кућом, окрећемо ка томе да обезбедимо да наредни век нашег партнерства буде на сличан начин посвећен миру, просперитету и слободи. Сједињене Државе остају непоколебљиве у својој подршци Вашој посвећености да продубите регионалну сарадњу, а нарочито Вашим залагањима ка нормализацији односа са Косовом. Док је на странама да постигну договор који обе могу да подрже, сматрамо да би узајамно признање требало да буде централни елемент трајне нормализације односа. Такав историјски договор, са узајамним признањем у својој суштини, изградио би пут за циљеве евроинтеграције Србије и економски раст“, наводи се у честитки председника Трампа.

Председник Вучић примио је честитке и других европских званичника, међу којима су председник Републике Турске Реџеп Тајип Ердоган, председник Републике Француске Емануел Макрон, Савезне Републике Немачке Франк-Валтер Штајнмајер, председник Републике Аустрије Александер Ван дер Белен, председник Републике Италије Серђо Матарела, председник Швајцарске Конфедерације Ули Маурер, председник Републике Бугарске Румен Радев, председник Републике Грчке Прокопис Павлопулос, председник Чешке Републике Милош Земан, председник Мађарске Јанош Адер, председница Републике Хрватске Колинда Грабар Китаровић, председник Републике Словеније Борут Пахор, председник Републике Финске Саули Нинисто, председница Грузија Саломе Зурабишвили, председник Ирске Мајкл Хигинс, британска краљица Елизабета Друга, краљ Шведске Карл Густав XVI, краљ Белгије Филип и капетани регенти Сан Марина Мирко Томасони и Лука Сантолини.

Дан државности председнику Вучићу честитали су и председник УАЕ шеик Халифа бин Зајед Ал Нахјан, принц престолонаследник Абу Дабија шеик Мухамед бин Зајед Ал Нахјан, као и потпредседник и премијер УАЕ шеик Мухамад бин Рашид Ал Мактум, пожелевши грађанима Републике Србије обиље напретка и просперитета под мудрим вођством председника Вучића.

Честитке су упутили и јапански цар Акихито, председник Републике Индије Рам Нат Ковинд, председник Републике Азербејџан Илхам Алијев, председник и премијер Републике Казахстан Нурсултан Назарбајев и Бакитжан Сагинтајев, као и председник Парламента те земље Нурлан Нигмалутин, председник Републике Јерменије Армен Саркисијан, председник Арапске Републике Египат Абдел Фатах Ел Сиси, председник Демократске Народне Републике Алжир Абделазиз Бутефлика, председник и премијер Републике Ирак Бархам Салих и Адил Абд Ал-Махди, краљ Марока Мухамед VI, председник Републике Кореје Мун Ђе Ин, председник Президијума Врховне Народне Скупштине ДНР Кореје Ким Јонг Нам, председник Државног већа и министара Републике Кубе Мигел Дијас-Канел Бермудес, председник Јужноафричке Републике Сирил Рамафоса, краљ Тајланда Маха Ваџиралонгкорн, председник Народне Републике Бангладеш Абдул Хамид и генерални гувернер Аустралије Питер Косгроув.

Београд,

15. фебруар 2019. године