05.03.2020. - 14:30

Честитке светских званичника

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас рођенданске честитке бројних светских званичника.

Председник Народне Републике Кине Си Ђинпинг, уз жеље за добро здравље, истиче:

„Свеобухватно стратешко партнерство Кине и Србије се динамично развија. Остварени су богати резултати наше прагматичне сарадње. Придајем велики значај развоју кинеско-српских односа и спреман сам да, заједно са Вама, посредством платформе заједничке изградње „Појас и пут“, као и сарадње Кине и земаља централне и источне Европе, обогаћујем садржај Свеобухватног стратешког партнерства Кине и Србије, ради добробити двеју земаља и двају народа“, наводи се у честитки председника Сија.

У честитки председника Руске Федерације Владимира Путина се каже:

„Поштовани господине Председниче,

Срдачно Вам честитам јубиларни 50. рођендан.

Ваш допринос развоју пријатељских односа између наших двеју држава је велики.

Високо ценим разумевање, које смо међусобно изградили. Рачунам да ћемо да наставимо конструктивни дијалог и заједнички рад на даљем јачању руско-српског стратешког партнерства.

Искрено Вам желим добро здравље, благостање и успех на државничкој дужности“, порука је председника Путина. Из Руске Федерације стигле су и честитке председника Владе Михаила Мишустина и Патријарха московског и све Русије Кирила.

Најбоље жеље је упутио председник Републике Италије Серђо Матарела, који истиче да је Србија фактор стабилности на Западном Балкану и да ће у Италији увек имати пријатеља спремног да подржи њен европски пут, на добробит младих нараштаја посебно. Председник Републике Аустрије Александер Ван дер Белен и канцелар Себастијан Курц, председница Словачке Републике Зузана Чапутова и министар спољних послова Мирослав Лајчак, су такође исказали жељу за јачањем билатералне сарадње и подршку европском путу Србије, а председник Владе Мађарске Виктор Орбан, уз честитке поводом рођендана, пише и следеће:

„Обично сматрају да су гарант успеха и безбедности једне државе јака војска и челично снажна привреда, али, по мом искуству, без савеза, све то нема никакву вредност. Радује ме да, као резултат изванредне сарадње протеклих година, односе између Мађарске и Србије карактеришу не само успеси у економском развоју, заснованом на обостраним предностима и поштовању, него и примерна мањинска политика, прожета духом пријатељства. Уверен сам да се ово не би могло постићи без Вашег личног залагања и напора.

Људи мађарске националности никада неће заборавити, господине председниче, да сте од почетка играли пресудну улогу у унапређењу мађарско-српског помирења и да од тада стојите уз нашу земљу у кључним питањима. У том духу, чини ме поносним што сам данас у ситуацији да Вас поздравим, не само у своје име, него и као пријатеља целе мађарске нације.

Нека Вас Бог дуго поживи у снази и здрављу“, наводи се у писму премијера Орбана.

Рођендан су председнику Републике Србије Александру Вучићу честитали и председник Републике Турске Реџеп Тајип Ердоган и шеф дипломатије Мевлут Чавушоглу, председник Републике Азербејџан Илхам Алијев, председник Републике Казахстан Касим-Жомарт Токајев и први председник Нурсултан Назарбајев, као и председник Туркменистана Гурбангули Бердимухамедов. Председник Републике Белорусије Александар Лукашенко је, уз честитке, председнику Александру Вучићу упутио позив за званичну посету и истакао да веома цени његову подршку пријатељским белоруско-српским односима:

„Искрено Вам желим, поштовани господине Председниче, добро здравље, као и стрпљења и храбрости у очувању мира и слоге међу грађанима гостољубиве српске земље.

Нека Вас увек окружују блиски људи и пријатељи, а резултате Вашег захтевног рада нека достојно оцене захвални потомци“, наводи се у писму председника Лукашенка.

Поред честитки бројних државника, председник Вучић примио је и честитке угледних пословних људи из иностранства, као и чланова дипломатског кора у Београду.

Београд,
05. март 2020. године