15.02.2021. - 07:03

Честитке светских званичника поводом Дана државности Републике Србије

Председник Републике Србије Александар Вучић је, поводом Дана државности Републике Србије, примио честитке бројних светских званичника.

Честитку је, уз председника САД Џозефа Бајдена, председника Народне Републике Кине Си Ђинпинга, председника Руске Федерације Владимира Путина и председавајућег Председништва Босне и Херцеговине Милорада Додика, упутио и председник Републике Турске Реџеп Тајип Ердоган, који у честитки председнику Александру Вучићу жели срећу и добро здравље, а пријатељском народу Србије просперитет и благостање и, између осталог, каже:

„Веома ме радује што су пријатељски односи и сарадња између Турске и Србије, као резултат узајамних веза на свим нивоима, достигли највиши степен у својој историји. Ваш труд и руководство су, несумњиво, у великој мери допринели том успеху. Велико ми је задовољство што видим допринос наших билатералних односа регионалном миру и стабилности. Оно кроз шта смо прошли током пандемије Ковид-19, још једном нам је указало на то колико су добри регионални односи значајни у борби против оваквих пошасти. Одлучни смо у вољи да сарадњу између наших земаља још унапредимо, одржавајући постојећи позитивни замах”.

Честитке су стигле и од председника и премијера Мађарске Јаноша Адера и Виктора Орбана, председника Републике Хрватске Зорана Милановића, председника Републике Бугарске Румена Радева, председника Румуније Клауса Јоханиса, председника Савезне Републике Немачке Франк-Валтера Штајнмајера, председника Републике Аустрије Александера ван дер Белена, председнице Републике Грчке Катерине Сакеларопулу, председника Републике Кипар Никоса Анастасијадиса, председника Републике Италије Серђа Матареле, председника Републике Малте Џорџа Веле, председника Чешке Републике Милоша Земана, председнице Словачке Републике Зузане Чапутове и председника Републике Пољске Анджеја Дуде, који истиче да с нестрпљењем чека прилику да дође у посету Београду и, између осталог, каже:

“Избијање пандемије суочило је наша два народа и читаво човечанство са изазовом без преседана, са којим се можемо изборити само захваљујући сарадњи и међународној солидарности. Као и у првом таласу пандемије, када смо донирањем медицинских средстава пружили подршку земљама Западног Балкана, и сада смо спремни за сарадњу и размену искустава са нашим партнерима. Томе сведочи и понуда везана за вакцине против Ковида-19 фирме Astra Zeneca, коју је дао премијер Матеуш Моравјецки. Дубоко сам уверен да ћемо, захваљујући узајамној подршци, бити у стању да савладамо изазове који су пред нама, што ће нам омогућити да додатно учврстимо везе између наших земаља и народа”.

Председнику Вучићу празник су честитали и британска краљица Елизабета Друга, председник Ирске Мајкл Хигинс, председник Швајцарске Конфедерације Ги Пармелан, краљ Холандије Вилем-Александар, краљ Шпаније Фелипе Шести и председник Украјине Володимир Зеленски, као и председник Државе Израел Рувен Ривлин.

Дан државности Републике Србије честитали су и председник Републике Азербејџан Илхам Алијев, председник Републике Јерменије Армен Саркисјан, председница Грузије Саломе Зурабишвили, председник Републике Казахстан Касим-Жомарт Токајев и први председник те земље Нурсултан Назарбајев, председник Исламске Републике Иран Хасан Рохани, председник Арапске Републике Египат Абдел Фатах Ел Сиси, председник Демократске Народне Републике Алжир Абделмаџид Тебун, краљ Марока Мухамед VI, председник Републике Тунис Каис Саид, председник Државног већа и министара Републике Кубе Мигел Дијас-Канел Бермудес, као и председник Републике Кореје Мун Ђе Ин, председник Републике Индонезије Ђоко Видодо и краљ Тонге Тупоу Шести.

Национални дан Републике Србије честитали су и председник Уједињених Арапских Емирата шеик Халифа бин Зајед Ал Нахјан, потпредседник и премијер УАЕ шеик Мухамед бин Рашид Ал Мактум, као и престолонаследник Абу Дабија и заменик врховног комаданта Оружаних снага УАЕ шеик Мухамед бин Зајед Ал Нахјан, који је, између осталог, у честитки председнику Вучићу, навео:

„Част ми је и задовољство да, поводом Дана државности Републике Србије, Вашој Екселенцији и вашем пријатељском народу упутим најискреније честитке, желећи Вам много здравља и среће, а народу Србије обиље напретка и просперитета под мудрим руководством Ваше екселенције”.

Честитке су упутили краљ Саудијске Арабије Салман бин Абдулазиз Ел Сауд и престолонаследник Мухамед бин Селман бин Абдулазиз Ел Сауд, емир и заменик емира Државе Катар шеик Тамим бин Хамад Ел Тани и Абдула бин Хамад Ел Тани, султан Омана Хаитам бин Тарик, председник Исламске Републике Пакистан Ариф Алви и председник Народне Републике Бангладеш Абдул Хамид.

У својој честитки привремени генерални гувернер Канаде Ричард Вагнер подсећа да многи Канађани воде порекло из Србије и да они својим доприносима помажу да Канада буде напредна, разноврсна и отворена земља каква је данас.

Београд,
15. фебруар 2021. године