10.08.2018

Именовање специјалног изасланика за решавање питања несталих са Републиком Хрватском

Председник Републике Србије Александар Вучић именовао је данас Верана Матића за свог специјалног изасланика за решавање питања несталих са Републиком Хрватском.

 

Као специјални изасланик председника Републике Србије за решавање питања несталих са Републиком Хрватском, Веран Матић ће сарађивати са посебним саветником председнице Републике Хрватске за питања несталих, градоначелником Осијека Ивицом Вркићем. 

Приликом недавног састанка са Вркићем, председник Вучић је рекао да је решавање питања несталих најважније цивилизацијско и хуманитарно питање за Србе и Хрвате и да државни органи Србије чине све ради проналажења несталих и расветљавања њихових судбина. 

У Декларацији о унапређењу односа и решавању отворених-питања између Републике Србије и Републике Хрватске, коју су 20. јуна 2016. године у Суботици потписали председник Александар Вучић, тада као председник Владе, и председница Колинда Грабар-Китаровић, речено је да су обе државе сагласне да је потрага за несталим лицима приоритетно хуманитарно питање и да ће уложити искрене и максималне напоре у тражењу несталих лица. 

Београд, 10. август 2018.