Саопштења

13.11.2015. - 14:50

Истина #NoKosovoUnesco

Поводом иницијативе Албаније да самопроглашена Република Косово постане члан УНЕСКО. председник Републике Србије је обавестио светску јавност о томе да је то за Србију неприхватљиво.

Први корак који је учињен јесте обраћање на Генералној Скупштини Уједињених Нација у коме је указано на погубност и неприхватљивост једне иницијативе која је супротна међународном праву и моралним и обичајним правилима већине земаља чланица УН: Председник је покренуо изузетно активну дипломатску кампању и за три месеца у бројним разговорима са шефовима држава и амбасадорима указивао на чињенице, разлоге и аргументе који говоре у прилог томе да једна територија која нема атрибуте државе постане члан УНЕСКО. Посебан значај имала је председникова посета Ватикану и разговор са папом Франциском. Та посета је у великој мери допринела да земље Латинске Америке гласају против албанске иницијативе.
Други важан корак је био окупљање амбасадора акредитованих у Београду и изношење аргумената и чињеница које иду у прилог томе да Косово не буде члан УНЕСКО. Том приликом је генерисан садржај у форми tweet wall-a који је имао укупан домет од 4 милиона људи широм света.
Јавна дипломатија путем кампање „Истина, Не Косово Унеско“ (The Truth NoKosovo Unesko) је ишла у два правца: први је преко дипломатско-конзуларних представништава, а друга је путем друштвених мрежа и интернета. У том циљу је у сарадњи са РТС направљен филм на енглеском језику “Истина”, у коме се излаже кратка историја српске баштине и приказује мартовско уништавање, а који је подељен амбасадорима 80 земаља и организација и председницима држава са којима је председник Николић разговарао.
У склопу кампање овај филм и материјал који у писаном, али и визуелном облику говори о вековима дугој историји Срба на Косову, те разлозима због којих Косово не би требало да буде уврштено међу чланице УНЕСКА прослеђен је светским медијима и јавности преко Министарства спољних послова, Српске православне цркве, ДКП мреже и Управе за дијаспору у више од 90 земаља широм света.
Филм је преузела највећа руска ТВ мрежа Russia Today (РТ), која емитује свој сигнал преко 22 сателита и 230 оператера, са досегом од 700 милиона људи у преко 100 земаља. Филм је, преведен на енглески, шпански и арапски и приказан је милионима гледалаца широм света. Информација је објављена и у кинеским медијима са укупним дометома од 975 милиона људи.
Председник је међу реткима, ако не и једини који је употребио интернет и друштвене мреже за промоцију кампање и апеловао на све грађане да се укључе, дељењем садржаја путем интернета.
Контактирани су истакнути и угледни Срби у свету којима је председник Николић лично упутио овај апел. Између осталих апелу су се одазвали Владе Дивац, Александар Обрадовић, др Лубица Латиновић, Велимир Абрамовић и Нада Басара.
За нешто мање од 24 часа председник Николић путем свог Твитер налога позива твитераше да и сами напишу због чега мисле да савет УНЕСКА не би требало да подржи чланство Косова.
Филм The Truth #NoKosovoUnesco, подељен је путем друштвених мрежа и забележио више од 500.000 прегледа, Укупан домет филма је достигао више од 1,1 милиона корисника Фејсбука. Садржај и постови на овој друштвеној мрежи остварили су реацх од 7,4 милиона људи – уз органски и плаћени досег.
Само на Твитеру кампања је успела да оствари домет (Reach) од 14,5 милиона људи широм света – 35+ хиљада твитова и укупно 70 милиона импресија (приказа)
Покренут је и сајт nokosovounesco.com који је за нешто више од две недеље постојања имао 140.000 уникатних посетилаца који су отворили више од 360.000 страница. На сајту се налази прегршт садржаја који у писаном, али и визуелном облику говори о вековима дугој историји Срба на Косову, те разлозима због којих Косово не би требало да буде уврштено међу чланице УНЕСКА
Покренути су и Инстаграм профил и Фејсбук страница NoKosovoUnesco, која има више од 40 хиљада фанова на којима су објављиване потресне фотографије порушених споменика и запаљених манастира од којих се многи и даље налазе у таквом стању, али и на извештавање пратилаца о даљем току дешавања која су претходила гласању Генералне конференције УНЕСКА.
Кампања ИСТИНА #НеКосовоУнеско је на друштвеним мрежама доспела до 25 милиона људи широм света, ширећи поруку о важној теми базираној на историјским чињеницама – а служећи се најмодернијим алатима комуникације.
Веома је важно истакнути да кампања не би успела да се бројне угледне личности, појединци, грађани Србије и наши пријатељи широм света нису укључили у пројекат. Живела Србија!

Питајте председника

Име и презиме је обавезно поље.
Телефон је обавезно поље.
Тема је обавезно поље.
Електронска пошта је неисправна.
Порука је обавезно поље.