09.07.2018

Опроштајна посета амбасадорке Републике Индије

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас у опроштајну посету амбасадорку Републике Индије Нариндер Чаухан, којој је захвалио што је својим дипломатским умећем и посвећеним радом, током мандата у Београду, оставила трајан траг у историји традиционално добрих веза двеју земаља, учинивши их још садржајнијим.

Председник Вучић је нагласио да односе Србије и Индије карактерише међусобно уважавање и висок степен подршке у најважнијим областима. Он је изразио задовољство што је имао част да као премијер, уз велико ангажовање амбасадорке Чаухан, прошле године борави у Индији, што је била прва посета једног високог званичника из Србије после тридесет година. Председник Вучић је замолио амбасадорку Чаухан да пренесе његове поздраве премијеру Модију и рекао да је био импресиониран резултатима које Индија постиже у развоју привреде и примени савремених технологија, што је свакако одраз успешних мера Владе, али и знања и марљивости индијских радника и стручњака. Такође је нагласио да га радује што ће потпредседник Индије у септембру посетити Србију, чиме ће односи двеју земаља наставити да јачају, како кроз политички дијалог, тако и кроз економску сарадњу. Председник Вучић је истакао да се напредак у међусобним односима види и кроз долазак индијске компаније ТАФЕ, која ће наставити производњу у српској фабрици за производњу трактора ИМТ. 

Амбасадорка Чаухан је рекла да су индијске компаније задовољне условима пословања на српском тржишту и да се нада да ће њихово искуство дати подстицај и другим компанијама да улажу у Србији. Она је истакла и то да је током боравка у Београду имала велику подршку и помоћ државних институција, као и да је свуда у Србији наилазила на добар пријем и отворена врата. 

Председник Вучић је захвалио на доследној политици Индије и принципијелном ставу да поштује суверенитет и територијални интегритет Србије, чиме на најбољи начин манифестује улогу чувара и градитеља праведнијег светског поретка, заснованог на поштовању међународног права. 

Председник Вучић је амбасадорки Чаухан пожелео много успеха у наставку дипломатске каријере. 

ВИДЕО МАТЕРИЈАЛ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ СА ФТП СЕРВЕРА МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ. 

Београд,

9. јул 2018.