tan2014-9-2_10331329_4_2.jpg

02.09.2014. - 16:02

Опроштајне посете амбасадора Француске и Мађарске

Београд, 02. септембар 2014. године – Председник Републике Србије Томислав Николић примио је у одвојене опроштајнe посетe амбасадорa Француске Републике, Франсоа Гзавијеа Дениоа и амбасадора Мађарске Оскара Никовица.

Председник Николић је захваливши се амбасадору Француске Републике на изванредној сарадњи, констатовао да ништа не може да наруши дубоке и историјске пријатељске везе два народа. „Имали сте прилику да будете са нама када нисмо били толико успешни и када то јесмо, али се трудимо да постигнемо што боље резултате у интересу грађана Србије“ нагласио је председник Николић и додао да се данас ослањамо на Француску снажније него пре. Председник је нагласио да је Србија захвална на подршци Француској, посебно на покровитељству француског председника Франсоа Оланда на донаторској конференцији за прикупљање помоћи поплављеним подручјима. Економски односи, подвукао је председник Србије, треба додатно да се оснаже и потребно је уложити додатне напоре у остваривању контаката са француским инвеститорима. Амбасадор Денио је нагласио заједнички напор две стране на подизању политичке сарадње на највиши могући ниво.“ Србија је кључна земља на Балкану и видимо је као партнера у ЕУ“, подвукао је амбасадор Француске. Он је посебно истакао унапређење односа у региону, који су се десили захваљујући иницијативи председника Томислава Николића. Такође је изразио наду да ће покренути талас регионалног помирења да се настави, истакавши да је иницијатива председника Србије да БиХ укључи у донаторску конференцију након поплава израз политичке мудрости. „Донаторска конференција је доживела неслућен успех“ нагласио је Денио. Чињеница да је председник Француске Оланд приствовао регионалној конференцији на Брду код Крања није случајна и показује иницијативу те земље да се врати на Балкан. Председник Николић се такође захвалио и амбасадору Мађарске на великом доприносу у унапређењу билатералних односа две земље, и истакао да је постигнуто историјско помирење два народа. „Ми смо заједничким напорима разбили многе предрасуде, показали смо да добра воља може да превазиђе проблеме из прошлости“ нагласио је председник Николић.

Амбасадор Никовиц се захвалио председнику на иницијативи и нагласио да је за кратко време постигнут огроман напредак у билатералним односима. „Направили смо први велики корак, разбијене су многе предрасуде и митови и треба наставити у том духу“ нагласио је амбасадор Мађарске и додао да ће пријатељство са српским народом заувек носити у срцу.