Саопштења

12.02.2022. - 07:03

Писмо-честитка председника Сједињених Америчких Држава

Поводом Дана државности Републике Србије, председник Александар Вучић примио је писмо-честитку председника Сједињених Америчких Држава Џозефа Бајдена. У честитки се каже:

„Поштовани господине председниче, 
 
У име америчког народа, честитам Вам Дан државности Србије, 15. фебруар. 
 
Наше земље негују дуго партнерство, укорењено у породичним везама и преко 140 година дугој заједничкој историји, која укључује два светска рата током којих смо били савезници. У овом периоду, изградили смо снажне односе који су потпора економском развоју и који унапређују просперитет српског народа, пружају подршку демократским институцијама Србије и виталној улози цивилног друштва и медија. Наша заједничка залагања, такође, промовишу регионалну безбедност, нарочито кроз дуготрајно државно партнерство Србије са Националном гардом из Охаја. У новембру смо, после пет година, одржали прве билатералне консултације из области одбране. 
 
Драго ми је што сте учествовали на Самиту за демократију у децембру. Охрабрујем Вас и Вашу Владу да наставите да вредно радите на примени домаћих реформи које су потребне да би свим људима у Србији биле доступне тековине демократије. Исте те реформе помоћи ће да се гарантује одрживи развој, владавина права и привлачна инвестициона клима, а приближиће вас и приступању Европској унији. Стремљења Србије ка ЕУ зависе, такође, од напретка ка пуној нормализацији односа између Београда и Приштине, за коју, као што знате, сматрам да мора да буде заснована на узајамном признању. Сједињене Државе су спремне да вас подрже у раду у доброј вери како бисте остварили овај циљ. Европска породица неће бити потпуна без Србије и свих њених суседа. 
 
Желим Вама и свим људима у Србији срећан Дан државности“, наводи се у честитки председника Бајдена. 
 
Београд,
12. фебруар 2022. године

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).