Саопштења

20.03.2020. - 16:20

Писмо председника НР Кине

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас писмо председника Народне Републике Кине Си Ђинпинга, у којем се каже:

„Поштовани господине председниче, 
 
Епидемија вируса COVID-19 погодила је Србију. Дозволите ми да у име Владе Кине, кинеског народа, као и у своје име, Вама и пријатељској Влади Србије и њеном народу, пренесем искрено саосећање уз жељу да се оболели брзо опораве, а епидемија буде под контролом. 
 
Кина и Србија су свеобухватни стратешки партнери. Челично пријатељство између двеју земаља и двају народа постаје још чвршће како време пролази. Господине председниче, Ви, Ваша Влада и народ пружали сте кинеској страни снажну подршку док се кинески народ борио у јеку епидемије и на томе дубоко захваљујем. У последње време  епидемија избија у више места са више извора, а много земаља се суочава са повећаним ризиком по контролу и спречавање ширења  вируса COVID-19. Ви и Ваша Влада сте предузели низ активних мера против епидемије, што указује на Вашу одговорност и преданост. Кинеска страна чврсто подржава напоре српске стране за борбу против овог вируса и пружаће Вашој земљи материјалну помоћ, укључујући заштитне материјале и медицинску опрему, и обезбеђивати подршку у набавци неопходне робе у Кини. Ми ћемо послати и тим медицинских стручњака у Србију да бисмо вам пружили помоћ у анализирању ситуације и поделили искуство о контроли и спречавању ширења вируса и лечењу оболелих, како би се подигао ефекат сузбијања епидемије у Србији ради заштите здравља и благостања народа. 
 
Уверен сам да ће, под Вашим снажним руководством, Србија сигурно у  кратком року пребродити тешкоће и победити ову епидемију. Придајем велики значај развоју односа између Кине и Србије. Верујем да ће наше традиционално пријатељство, које се познаје у невољи, бити укорењено у срцима народа у току заједничке борбе против епидемије, а наше свеобухватно стратешко партнерство продубљено и подигнуто на још виши ниво“, наводи се у писму председника Народне Републике Кине Си Ђинпинга. 
 
Београд,
20. март 2020. године

Питајте председника

Име и презиме је обавезно поље.
Телефон је обавезно поље.
Тема је обавезно поље.
Електронска пошта је неисправна.
Порука је обавезно поље.