05.10.2018. - 10:42

Писмо председнику Републике Српске

Председник Републике Србије Александар Вучић упутио је писмо председнику Републике Српске Милораду Додику, у коме се каже:

„Поштовани председниче Додик,

Искрено ми је жао што данас нећу моћи да учествујем у важној и величанственој церемонији отварања болнице „Србија“ у Источном Сарајеву и што данас, нас двојица, нећемо бити у прилици да разговарамо о бројним заједничким пројектима и подршци државе Србије Републици Српској и њеном народу.

Драги пријатељу,

У потпуности разумем то што сте од мене тражили да данас не присуствујем догађају који смо дуго и темељно припремали, и то, поштовани председниче, говори о вашој одговорности и бризи за целину интереса српског народа. Напади којима је Србија била изложена током изборне кампање у Босни и Херцеговини, нису никаква новост. Новост је то да су у тим нападима и оптужбама учествовали и неки српски политичари и аналитичари, рачунајући да ће тиме добити ширу подршку дела међународне заједнице у остварењу личних интереса. Свеједно, захвалан сам вама на разумевању, а посебно сам захвалан нашем народу у Српској, који воли Србију, и обећавам вам да ће помоћ и развојна подршка Србије Српској бити само већа и снажнија.

Уосталом, поштовани председниче, у Босну и Херцеговину, у изборну кампању, стигао је и хрватски премијер Пленковић, али готово нико, поготово не из Европске уније, није оптужио Хрватску за директно мешање у унутрашње ствари БиХ, као што нико није оптуживао Сарајево за мешање у ствари других држава чији су лидери кретали у изборне кампање управо из главног града Босне и Херцеговине. И вама и мени је сасвим јасно да постоји дежурни кривац, а то смо ми Срби. Управо зато, сарадња Србије и Српске, у складу са Дејтонским мировним споразумом, у будућности, мора да буде свеобухватна и снажнија. То нико не може да нам забрани, нити то смемо да им дозволимо.
Још једном, честитам народу Источног Сарајева отварање дивне болнице, у вери и нади да ћу ускоро моћи да се обратим народу сарајевско-романијског краја и захвалим за сву љубав коју гаје према Србији.

На крају, поштовани председниче, желим Српској и Босни и Херцеговини мирне, демократске и успешне изборе“, наводи се у писму председника.

Београд, 05. октобар 2018. године