tan2014-6-2_121723959_3.jpg

Саопштења

02.06.2014. - 16:18

Председник Николић са амбасадорима Руске Федерације и Индије

Београд, 02. јун 2014. године – Председник Републике Србије Томислав Николић разговарао је данас у Београду у одвојеним састанцима са амбасадорима Руске Федерације, Александром Чепурином и Републике Индије, Нариндер Чаухан, и још једном позвао Русију и Индију да се прикључе међународној донаторској конференцији за отклањање последица катастрофалних поплава у Србији и Босни и Херцеговини.

Председник Николић изразио је искрено жаљење амбасадору Руске Федерације због великих поплава које су се јуче догодиле на југу Сибира и понудио помоћ Србије у спашавању људи и борби против бујица. Уједно, председник Србије се захвалио на значајној помоћи коју је Русија упутила нашој земљи и која је Србији била изузетно драгоцена.
 
Говорећи о превентиви у борби против елементарних непогода, председник Николић и амбасадор Чепурин сагласили су се да је потребно да се српско-руски Центар за ванредне ситуације у Нишу оспособи у пуном капацитету, за шта је Русија већ издвојила неопходна средства. Према предлогу руске стране, Центар би био у потпуности оспособљен за борбу против поплава, противпожарна дејства, уклањање мина и обуку стручних кадрова, и то не само у Србији, већ и у целом региону.
 
Амбасадорка Републике Индије, госпођа Нарандер Чаухан, уручила је председнику Николићу ноту амбасаде Индије у којој се изражава најдубље саучешће због великих губитака које је наша земља претрпела током поплава које су је погодиле. Такође, у ноти се наводи да је амбасада Републике Индије на посебан рачун Владе Србије у петак, 30. маја ове године уплатила 100.000 америчких долара за помоћ пострадалима у поплавама. Амбасадорка Чаухан изјавила је да Индија намерава да узме учешће на донаторској конференцији и замолила да Србија наведе шта јој  је у овом тренутку најнеопходније.
 
Председник Николић је рекао да је наша земља свесна да ће највећи терет обнове морати сама да поднесе, али да се нада да ће се на донаторској конференцији за Србију и Босну и Херцеговину још једном показати светска солидарност, која ће нам пружити максималну подршку у том важном послу. 
 
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).