tan2014-6-9_105149835_0.jpg

Саопштења

09.06.2014. - 12:03

Председник Николић са амбасадором Алжира

Председник Николић је истакао да је веома значајна спремност Алжира да се укључи у предстојећу међународну донаторску конференцију о помоћи Србији у превазилажењу последица катастрофалних поплава. „Грађани Србије и влада су уложили огромне напоре да се спасу људски животи и материјална добра, али нам је потребна међународна помоћ у санацији терена, обнови уништене привреде, инфраструктуре и уништених и оштећених објеката“.

Амбасадор Алжира Абделкадер Месдоуа је председнику Србије донео писмо алжирског председника Абделазиза Бутефлика у коме се изражава забринутост поводом поплава и саучешће породицама настрадалих. Председник Алжира је определио 500.000 долара за финансијску помоћ угроженим подручјима, рекао је амбасадор Месдоуа. „Пратио сам дешавања током поплава и сада када се санирају последице и заиста сам импресиониран брзином и ефикасношћу владе републике Србије, а посебно начином на који су се покренули млади људи да помогну“ нагласио је алжирски амбасадор. Амбасадор Месдоуа је известио председника да манифестација „Дан Африке“ ове године неће бити одржана, јер ће новац, који је намењен за организацију те манифестације, бити преусмерен за помоћ становништву угроженом у поплавама. „Помоћ ће бити предата лично Вама председниче, зато што сте Ви високи покровитељ те манифестације и велики пријатељ афричких земаља“ додао је Месдоуа. „Начин на који водите политику је веома мудар, променили сте имиџ Србије и штитите интересе своје земље на избалансиран начин, негујући пријатељства широм света“, подвукао је амбасадор Месдоуа.

Председник Николић је подвукао хитност у реализацији донаторске конференције и изразио захвалност председнику Алжира и народу на иницијативи и помоћи. „Веома нам је значајна помоћ афричких земаља и иницијатива да преусмерите средства која сте предвидели за „Дан Африке“, нам говори о вашој солидарности и пријатељству, рекао је председник Србије.

Фoтo TAНJУГ - Сaвa Рaдoвaнoвић

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).