18.10.2012

Председник Николић са Клинтом Вилијамсоном

Београд, 18. октобар 2012. године – Председник Републике Србије Томислав Николић разговарао је данас у Београду са господином Клинтом Вилијамсоном, главним тужиоцем специјалног истражног тима Европске комисије за испитивање трговине људским органима на Косову и Метохији.

 

Председник Николић је том приликом изразио пуну подршку главном тужиоцу Вилијамсону у његовој намери да истражи злочине који су вршени над Србима. Он је посебно истакао да наша земља много очекује од те истраге и да је због тога Република Србија спремна да оствари апсолутну сарадњу са специјалним истражним тимом.

 

Главни тужилац Вилијамсон је информисао председника Николића о досадашњем току истраге и о проблемима који прате истражни поступак. Господин Вилијамсон је додао и да његова истрага неће бити ограничена само на трговину органима, већ ће обухватити све злочине почињене над Србима, који су описани у извештају Дика Мартија.

 

Председник Николић и главни тужилац Вилијамсон сагласили су се да је од изузетне важности за Србију, за стабилност региона, а пре свега за породице жртава, да се истрага спроведе неометано, у потпуности, и да се починиоци ових гнусних злочина приведу лицу правде. Због тога цео поступак треба извести крајње пажљиво, уз максимално ангажовање влада земаља у региону око заштите сведока и омогућавања несметаног рада специјалном истражном тиму.