tan2015-12-3_151751910_0.jpg

03.12.2015. - 17:45

Председник Николић са министром спољних послова Казахстана

Београд, 3. децембар 2015. године – Председник Републике Србије Томислав Николић састао се са министром спољних послова Републике Казахстан Јарланом Идрисовим у оквиру 22. ОЕБС министарске конференције у Београду.

Председник Томислав Николић је констатовао да су билатерални односи две земље изванредни и изразио задовољство што је руководство Казахстана изразило жељу да се сарадња унапреди у свим областима. Председник Николић се захвалио на подршци Казастана приликом гласања о уласку Косова у УНЕСКО, истакавши да су наши пријатељи препознали истину и подржали је у тој међународној организацији. „Наше постојање на Косову није записано само у папирима, оно је уклесано у камену“ рекао је председник Николић и додао да нам будућност није позната, али да не смемо да дозволимо да нам мењају прошлост, јер без прошлости сасвим извесно, као народ и као држава – немамо будућност.

Истакавши евроинтеграције као спољнополитички приоритет, председник је рекао да очекује позитивну оцену поглавља, осим када је у питању поглавље 35. „Ми смо свесни да сила стоји иза тог поглавља. Међутим исто тако смо свесни да ниједна сила није вечна осим Божије“ рекао је Николић. Рекавши да је Србија посвећена усклађивању са стандардима ЕУ, али да се том приликом неће одрицати традиционалних пријатељстава. „Ми не бирамо никоме пријатеље, али не дозвољавамо ни другима да нама бирају пријатеље“ наглсио је председник Србије.

Осрвнувши са на преговоре са Приштином, председник Николић је рекао да Београд има вољу да разговара, иако многи не би разговарали са онима који покушавају да направе државу на сопственој територији.

Посебан акценат у разговорима стављен је на унапређење сарадње у области привреде. Председник је подвукао да би економска сарадња Србије и Казахстана могла да буде знатно боља и нагласио да би инвеститори у Србији имали одличну дестинацију у сваком погледу. „Постоје бројне компаративне предности, међу којима су одлична законска регулатива, стручна радна снага, повољан географски положај и бројни билатерални уговори о слободној трговини“ нагласио је председник Србије.

Министар спољних послова Јарлан Идрисов се захвалио председнику на топлим и мудрим речима и истакао да је његова недавна посета Астани значајно допринела унапређењу односа две земље. Он је пренео председнику Николићу пријатељске поздраве председника Казахстана Нусуртана Назарбајева.

Министар Идрисов је похвалио председавање Србије ОЕБС-ом констатујући да је упркос комплексној међународној ситуацији, ескалацијом тероризма, мигрантском кризом и сукобима у Сирији и Украјини, Србија успела да задржи правичан, непристрасан и избалансиран став. „“Ваша посета председниче је била кључна за подизање билатералних односа Казахстана и Србије на виши ниво. Сада морамо да улажимо додатни напор да ојачамо економску сарадњу“ нагласио је Идрисов. Он је констатовао да постоје бројне могућности за сарадњу, о цитирао председника Казахстана који је рекао да је криза време у коме се рађа нови квалитет.

Председник Николић је рекао да Казахстан у Србији има правог пријатеља и да односе две земље треба неговати и унапређивати у свим областима и на свим нивоима.