tan2014-6-2_14181222_4.jpg

02.06.2014. - 16:25

Председник Николић са министром спољних послова за Европу Велике Британије

Београд, 02. јун 2014. године – Председник Републике Србије Томислав Николић разговарао је министром спољних послова Велике Британије за Европу, Дејвидом Лидингтоном.

Председник Николић је истакао да Србија убрзаним темпом иде ка пуноправном чланству са Европском унијом и да истовремено ради на нормализацији односа са Приштином. Предстоји нам велики изазов да поводом предстојећих избора на Косову и Метохији и српско руководство ће заузети заједнички став о томе да ли да позове Србе на КиМ, да ли да гласају за те изборе. Велико је питање под којим условима се гласа и шта ће грађани добити тиме, рекао је председник Србије. „Огромна је наша одговорност према међународној заједници, али пре свега према Србима који живе у Покрајини. Ми их никада нећемо напустити, додао је председник. „ Ми смо чврсто опредељени за европски пут, пре свега да би грађани Србије живели боље и у уређеној држави“ подвукао је председник Србије и додао да су нажалост многа европска правила лоше примењена и да је ЕУ на известан начин окривљена за то. Један од тих лоших примера је пљачкашка приватизација која је упропастила српску привреду и оставила огроман број грађана без посла, нагласио је председник Николић.

Осврћући се на катастрофалне поплаве које су погодиле Србију, председник је истакао да веома цени помоћ Велике Британије у помоћи становништву и санирању последица. „Покренуо сам иницијативу да се организује међународна донаторска конференција и председник Француске је прихватио да та земља буде организатор. Генерални секретар УН Бан Ки Мун ми је рекао да ће позвати чланице УН да учествују и веома би нам значило да се и Велика Британија укључи“ нагласио је председник Србије. Грађани Србије и влада су уложили огромне напоре да се спасу људски животи и материјална добра, али нам је потребна међународна помоћ у санацији терена, обнови уништене привреде, инфраструктуре и уништених и оштећених објеката“.

Министар спољних послова Велике Британије за Европу Дејвид Лидингтон је нагласио да је јавност те земље била шокирана размерама катастрофе која је погодила Србију, али и дивљење храброшћу коју је испољио српски народ у тим тешким тренуцима. „Велика Британија је помогла на практичан начин, а јавност ће бити обавештена о помоћи у возилима, која ће бити уручена преко Црвеног крста“ известио је председника министар Лидингтон. Ми ћемо са нашим француским колегама видети на који начин да се прикључимо акцији помоћи Србији, додао је. Србија је направила невероватно брз напредак ка Европској унији и учинила много у дијалогу са Приштином, нагласио је је Дејвид Лидингтон, додавши да би Срби требало да учествују на предстојећим косовским изборима, како би добили демократски легитимитет и капацитет да разговарају са међународном заједницом.

Саговорници су се сагласили да би што пре требало обновити старо и традиционално пријатељство Србије и Велике Британије и успоставити учесталију и интензивнију билатералну сарадњу у обостраном интересу.

Подели