tan2014-5-9_15398364_1.jpg

09.05.2014. - 17:40

Председник Николић са Мирославом Лајчаком

Београд, 09. мај 2014. године – Председник Републике Србије Томислав Николић разговарао је данас са Mирославом Лајчаком замеником премијера и министром иностраних послова Словачке Републике.

Председник Николић је истакао да протекли избори нису утицали на преговарачки тим и да се преговори одвијају убрзаном динамиком. „Важно је да се добро припреми отварање поглавља, како би Србија постала чланица ЕУ до 2020. године“ нагласио је председник Србије. Србија не очекује финансијску помоћ од ЕУ, већ конкретне инвестиције које ће отворити нова радна места, додао је председник. Постоји спремност да се спроведу реформе, настави борба против криминала и што је најважније воља да се преузме одговорност за оно што је неизбежно, а није популарно на кратак рок, подвукао је председник Николић. Председник се осврнуо на ситуацију у региону истакавши да је у билатералним односима са суседима много тога урађено, али нажалост иако је постојала спремност Србије да повуче тужбу за геноцид, Хрватска страна није била спремна на то. „То ће оптеретити наше односе, направити огромне трошкове, а резултат је неизвестан за обе стране“ нагласио је председник.
Што се тиче БиХ, све је више очигледно да та држава не може да опстане.“Ми не нарушавамо односе у БиХ, али ништа не можемо да учинимо да та држава постане функционална“ рекао је председник Николић. „Са Приштином преговарамо, чинимо све да се ситуација нормализује, потписали смо споразум, а онда се појављују нови проблеми, који чине живот Срба у Покрајини немогућим“, нагласио је. Поред тога, начињен је међународни преседан, који део међународне заједнице жели да претвори у изузетак и то је својеврстан парадокс, подвукао је председник Србије.

Мирослав Лајчак се сложио са ставовима председника Србије, нагласивши да се глас Србије све гласније чује и да више нико не може да наметне нешто мимо воље и интереса грађана. „Постоје велики проблеми са којима се Србија суочава, али ви више нисте део проблема, већ део решења“, нагласио је словачки министар спољних послова. „Ви сте пуно урадили на новом имиџу Србије у свету  и сада сте пожељан партнер и саговорник“, нагласио је Лајчак. Говорећи о десетогодишњици од уласка Словачке у ЕУ, он је нагласио све позитивне ефекте које је Словачка имала након десет година од уласка у ЕУ, од повећања БДП за преко 20 одсто, до учешћа европских фондова у изградњи инфраструктуре, школа, болница и слично. Што се тиче сарадње у региону, министар спољних послова Словачке је рекао да та земља доста трпи због ситуације у Украјини. Сагласио се са председником Србије да нема места за оптимизама што се тиче функционалности Бих, а за решавање ситуације на КиМ, предложио да се проблеми решавају корак по корак и истакао важност договора и мирног решења.

Подели