tan2014-5-23_102929363_0.jpg

Саопштења

23.05.2014. - 00:00

Председник Николић са представницима банака у Србији

Београд, 23. мај 2014. године – Председник Републике Србије Томислав Николић разговарао је данас са председницима извршних одбора девет банака које имају највеће тржишно учешће у Србији.

Председник Николић је истакао да су размере катастрофе која је погодила Србију толике да је веома важно да се институције и компаније удружују и координисано помажу угроженим подручјима. „Апелујем на Вас да уз консултације са Вашим централама заједнички нађете начин да поред једнократне финансијске помоћи и хуманитарних акција помогнете обнови привреде, инфраструктуре и уништених и оштећених објеката“. Председник Србије је позвао банкаре да заједнички дефинишу предлог за доношење посебног закона и подзаконских аката усаглашених са постојећим прописима, који би омогућили да се што пре приступи обнови, а без излагања ризицима. „Очекујемо да за угрожена подручја Банке предвиде посебне производе са дужим грејс периодом, без или са малим каматама, јер само у економски јакој Србији могу да послују јаке и здраве банке.

Председник Удружења Банака Верољуб Дугалић је захваливши се председнику Србије на иницијативи, подвукао да су банкари свесни тежине ситуације, да су већ помогле и да ће наставити да помажу. „До сада су банке издвојиле 100 милиона РСД за помоћ угроженим подручјима и након састанка са Вама председниче, имаћемо састанак Управног одбора на коме ћемо одредити општи оквир за наставак активности“.

Председница Извршног одбора Банке Интеза Драгиња Ђурић је нагласила да ће банка учинити и чини све што је у њеној моћи да помогне, посебно зато што су оснивачи из Италије веома наклоњени Србији. „Нама би пуно значило да добијемо неке олакшице, како би још више могли да помогнемо и грађанима и привреди“, истакла је председница ИО Банке Интеза.
Наредне недеље председник Републике позваће на састанак и представнике осигуравајућих друштава, на коме ће изложити предлоге како да и осигуравачи заједнички учествују у обнови Србије.

Састанку су присуствовали:

-Др Верољуб Дугалић, Генерални секретар Удружења банака Србије
-Драгиња Ђурић- председник Извршног одбора Банке Интеза
-Владимир Чупић - председник Извршног одбора АИК банке
-Ивица Смолић - председник Извршног одбора Комерцијалне банке
-Зоран Војновић- председник Извршног одбора Hypo Alpe-Adria bank
-Зоран Петровић- председник Извршног одбора Raiffeisen bank
-Claudio Cesario– председник Извршног одбора Unicredit bank Србија
-Marinos Vathis- председник Извршног одбора Војвођанске банке а.д. Н.Сад
- Frederic Coin председник извршног одбора Societe Generale Банка Србија
-Славица Павловић члан ИО Еуробанк акционарско друштво Београд

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).