tan2017-1-31_1382146_0.jpg

31.01.2017. - 15:12

Председник Николић са премијером Грчке Алексисом Ципрасом

Београд, 31. јануар 2017. године – Председник Републике Србије Томислав Николић разговарао је данас у Београду са председником Владе Републике Грчке Алексисом Ципрасом.

Председник Републике Србије Томислав Николић је, пожелевши доборошлицу, констатовао да су билатерални односи искрени и приајтељски. „Посебно су нам драгоцене земље које нису признале независност Косова и Метохије и искрена и недвосмислена подршка на напорима које улажемо да очувамо мир и стабилност у региону Балкана. Посебно ценимо подршку на европском путу Србије и ми искрено желимо да будемо пуноправна чланица Европске уније. Учинили смо много, преговарали са Приштином искрено и сутра имамо разговоре, у жељи да учинимо живот свих грађана Косова и Метохије нормалним и пристојним. Косово и Метохија је наша територија око које можемо да се договоримо са Приштином. Пренели смо велики део надлежности, свесни да фактички већ имају део надлежности. Сада очекујемо од Приштине да примени оно што је договорено у Бриселу“. Председник Николић је нагласио да је истрајност Грчке у непризнавању Косова знак да су односи две земље много превазишли пријатељство и достигли ниво братских: „Наша историја, вредности које делимо и чињеница да никада једни друге нисмо изневерили, као и блискост два народа, нас обавезују да још снажније и интензивније градимо односе у будућност“.

Посебну вредност имају економске везе, које нису нарушене упркос кризи, нагласио је председник Николић и додао да је свестан да се Грчка суочава са тешкоћама, као што је незапосленост, али да ће инвеститори који послују у Србији остати и да ће бити препорука и другима да дођу и улажу. „Србија има бројне предности за улагања и надам се да ће будући пројекти допринети да економска сарадња добије нови импулс“, констатовао је председник Николић. Он је рекао да су Грчка и Србија показале како се поштују демократске и хумане вредности током мигрантске кризе и изразио очекивање да ће Европска унија наћи одрживо и применљиво решење, нагласивши да ограде нису решење и да избеглице не можете приморати да остану у Србији, с обзиром на то да не желе ни да се региструју, у страху да ће бити враћени у земљу регистрације.

Председник Републике Србије Томислав Николић упутио је позив председнику Републике Грчке Прокопису Павлопулосу да дође у Србију након председничких избора.

Председник Владе Републике Грчке се захвалио на лепим речима и истакао да присуство председника Николића подржава билатералне односе и јача их. Грчка има жељу да однос Србије и Грчке, посебно имајући у виду историјско наслеђе, буде још снажнији и да добије нову димензију, посебно у сегменту привреде. „Срећан сам што Србија превазилази тешкоће, да постоји равнотежа и то је важно“, подвукао је председник Владе Грчке. На унутрашњем плану, Грчка води битку против незапослености и за бољи стандард грађана. Председник Владе Грчке је нагласио да та земља подржава улазак Србије у Европску унију упркос тешкоћама са којима се суочава и изразио уверење да ће пуноправно чланство допринети јачању мира и стабилности на Балкану. „Ми желимо да вам помогнемо у решавању питања Косова и Метохије, улажемо напоре да би историја и традиција живеле, али очување стабилности је кључно за Србију, пре свега. Ми подржавамо Србију по питању Косова и Метохије. Желим да истакнем да нико над нама не може да врши притисак. Могу да нам траже нешто и да покушају да нас убеде у нешто, али ми смо суверена држава. Ми гајимо осећај правде и то је са наше стране вредновање сарадње и изградње мира и стабилности. Ми ћемо очувати став који држимо, осврт на историјске односе је важан, али морамо снажније да градимо будућност, посебно конкретне иницијативе у области економије и да унапредимо и повећамо ритам јачања инфраструктуре и већи број туриста у обе земље“, констатовао је председник Владе Грчке Алексис Ципрас.

Подели