foto_tr.jpg

Саопштења

29.12.2015. - 16:01

Председник Николић са премијером Турске

Београд, 29. децембар 2015. године - Председник Републике Србије Томислав Николић састао се премијером Турске Ахметом Давутоглуом.

Председник Николић је констатовао да Србија жели добре односе са Турском, посебно зато што на делу територије има грађане исламске вероисповести који имају посебне везе са Турском. Србија се не меша у односе две муслиманске верске заједнице, нагласио је председник Николић и додао да Турска може да допринесе да се тај проблем изглади, као што кроз инвестиције може да помогне да се развије део Србије са претежно муслиманским становништвом. „Ми желимо да будемо пуноправан члан Европске Уније, као што то жели и Турска“ рекао је председник и додао да Србија усаглашава своје прописе и уређује државу са стандардима ЕУ. Међутим, додао је председник, Србија има свој понос, који не може да утопи у неоправдане и правно неутемељене захтеве. Подвукавши да Србија испуњава услове за пуноправно чланство, али као што од других не тражи да њој испуњавају све жеље, не може ни од Србије да се очекује да испуни све жеље других. „Отварање првих преговарачких поглавља значи да је Србија добро место за инвестиције. Ја позивам инвеститоре из Турске да улажу у Србију“ рекао је председник.

Коментаришући ситуацију на Косову и Метохији председник Николић је рекао: „За нас је посебно болно кад наши пријатељи промовишу независност Косова. Ту мислим и на Турску“. Он је додао да Србија преговара са Приштином и улаже максималне напоре да сви грађани на Косову и Метохији живе у миру и стабилности. Тај напор треба да помогну сви на отворен и транспарентан начин, констатовао је председник Николић.

Премијер Турске Ахмет Давутоглу је пренео председнику Николићу поздраве председника Ердогана и изразио наду да ће се два председника ускоро срести. Он је констатовао да је важност Србиј за Турску показао чињеницом да је то трећа земља коју је посетио од када је постао премијер. „Величина земље се не мери географским мерилима. За нас је Србија велика и важна земља“ подвукао је Давутоглу. Он је позвао председника Николића да помогне у спору са Русијом и пренео му жеље турске стране да има нормалан однос са том земљом, што је председник за задовољством прихватио.

Давутоглу је нагласио да је привредна сарадња две земље приоритет и додао да ће се добри односи позитивно реперкутовати на велики број земаља. Он је позитивно оценио преговоре Београда и Приштине, изразивши спремност да помогне српском народу на Косову и Метохији.

Питајте председника

Име и презиме је обавезно поље.
Телефон је обавезно поље.
Тема је обавезно поље.
Електронска пошта је неисправна.
Порука је обавезно поље.