12.10.2012

Председник Николић са Штефаном Филеом

Београд, 11. okтобар 2012. године – Председник Републике Србије Томислав Николић разговарао је данас у Београду са Штефаном Филеом, европским комесаром за проширење.

 

У разговору је истакнута могућност да Србија може следеће године да започне преговоре о приступању са Европском унијом.

 

Председник Николић је истакао да Србија чини све да се услови које је поставила ЕУ испуне и то је доказала конкретним резултатима у области реформе правосуђа, борбе против криминала и корупције, а пре свега истинском спремношћу да се односи између Београда и Приштине нормализују и сви проблеми реше кроз директне преговоре на највишем политичком нивоу.

 

Србија не жели да пролонгира улазак у ЕУ, стављајући проблеме под тепих, већ је спремна да их решава, истакао је председник Николић и додао, да Европа, уколико искрено жели да јој се Србија придружи, треба да измени део извештаја упућеног Савету ЕУ који се односи не територијални интегритет Косова. Тиме би ЕУ доказала посвећеност статусној неутралности Косова и Метохије, истакао је председник Србије.

 

Високи комесар је рекао да формулација територијални интегритет не прејудицира статус, истакавши да је реч о чињеници да се Европа још од 2005. године противи подели Косова.

 

Саговорници су се сагласили да је ситуација на Косову изузетно деликатна и да свака формулација у вези са тим мора да буде јасно прецизирана.