25.10.2012

Председник Николић састао се са министром спољних послова Велике Британије, Вилијамом Хејгом

Београд, 25. октобар 2012. године – Председник Републике Србије Томислав Николић разговарао је данас у Београду са министром спољних послова Велике Британије, Вилијамом Хејгом.

 

Председник Николић је том приликом истакао да је Србија спремна за чланство у Европској унији и да је због тог циља, али и из сопствених интереса, решена да до краја изврши реформу правосуђа, да успостави пуну владавину права и стабилност државних институција и да се, у складу са законом, обрачуна са криминалом и корупцијом, што су услови које јој је Европа поставила.

 

Министар Хејг је поздравио одлучност коју Србија показује на свом европском путу. Он је истакао да је Уједињено Краљевство снажан заговорник проширења Европске уније и да је њихова жеља да све земље региона буду у Европској унији, па је због тога Велика Британија спремна да помогне у изградњи што бољих односа међу балканским државама.

 

Говорећи о проблему Косова и Метохије, председник Николић и министар Хејг су се сагласили да је неопходно сва спорна питања решавати разговорима између Београда и Приштине. Председник Николић је истакао да је прошлонедељним састанком између премијера Дачића и Хашима Тачија Србија ушла у завршну фазу преговора са Приштином и да је спремна да, у циљу решавања проблема Косова и Метохије, учини многе компромисе, али да ће се то очекивати и од албанске стране. Србија је спремна на сва решења која омогућавају боље услове живота свих грађана Косова и Метохије и која су у складу са Уставом наше државе, истакао је током разговора председник Николић.