23.06.2017

Председник Србије Александар Вучић са председницом Хрватске Колиндом Грабар Китаровић

Београд, 23. јун 2017. године - Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас у Београду са председницом Хрватске Колиндом Грабар Китаровић са којом је разговарао о билатералним односима, односима у региону и процесу евроинтеграција земаља Западног Балкана.

На састанку, који је одржан у четири ока, председница Грабар Китаровић је позвала председника Вучића у званичну посету Хрватској што је српски председник прихватио. Договорен је рад на конкретним питањима, посебно на унапређењу положаја Срба у Хрватској и Хрвата у Србији.

Председник Вучић истакао је да је Србија чврсто опредељена за релаксирање односа и успостављање добросуседске сарадње са Хрватском и конструктиван дијалог у решавању свих отворених билатреалних питања.

Он је истакао и да трговинска размена између Србије и Хрватске континуирано расте и, уколико се овај тренд настави, она ће ускоро износити 1 милијарду евра. У прва четири месеца 2017.године Хрватска се налазила на 13. месту највећих спољнотрговинских партнера Србије, а на 1. месту по висини страних улагања у Србији. Председник Вучић је нагласио да су српски привредници заинтересовани за већа улагања на Хрватском тржишту и изразио наду да ће ускоро бити побољшани услови за њихово пословање у Хрватској.